odrzucenie wniosku 500 plus na pierwsze dziecko
witam,w pierwszej połowie 2014 r.moje zarobki były dość wysokie ale od sierpnia 2014 do dnia dzisiejszego spadły o połowę teraz na osobę nie przekracza mi 800 zł;zarobek z pierwszej połowy roku 2014 zadecydowały o tym że nie zostało mi przyznane 500 plus na pierwsze dziecko,czy w takim razie mogę się odwołać od decyzji?Nadmienię że cały czas pracuję w tym samym zakładzie pracy jedynie zmieniły się zarobki
Raczej nie ma takiej możliwości, w świetle prawa nie jest to utrata dochodu, nie stracił Pan pracy, nie ma świadectwa pracy, pracuje Pan u tego samego pracodawcy, dlatego nie ma możliwości innego policzenia dochodu.
Jeśli pracuje Pan cały czas u tego samego pracodawcy i stosunek pracy nie został przerwany to przedmówca ma rację. Srednia zarobków z 2014 pewnie przekroczyła 800zł na osobę i nie ma mowy o dochodzie utraconym. Proponuje składać wniosek w następnym okresie rozliczeniowym, kiedy będą brane pod uwagę dochody z 2015 czy 2016r.
A kiedy należałoby złożyć wniosek, aby był wzięty dochód z 2015r, a nie z 2014?
Od października 2017 będą brane dochody za 2016.
A jeśli złożę wniosek w październiku tego roku to będą brane dochody z 2015r. czy nadal z 2014r?
z tego co sie orientuje nadal to bedzie 2014. W teorii powinien to byc 2015 tak jak w przypadku zasiłków rodzinnych ale w związku z tym, ze program ruszył w kwietniu rozciągnęli ten pierwszy okres o te kilka miesięcy. ale mogę sie mylić. Prosze wysłać maila do mopsu z pytaniem o to. Z doświadczenia wiem ze lepiej mieć takie rzeczy na pismie, bo tego co mówią przez telefon zawsze mogą sie wyprzeć.