Dochód na osobę
Witam,chciałabym prosić o pomoc w poniższej sprawie. Otóż moja mama zgłosiła się do Urzędu Gminy o pobieranie świadczenia wychowawczego na swoją niepełnoletnią córkę, a moja siostrę. Jej sytuacja rodzinna wygląda następująco: pracuje otrzymując wypłatę w najniższej krajowej. W 2014 miała na wychowaniu dwie córki, które otrzymywały zaliczki z funduszu alimentacyjnego – starsza, czyli ja 450 zł miesięcznie (pełnoletnia, ucząca się, w moim imieniu mama pobierała składki), młodsza 350 zł. We wrześniu 2015 wzięłam ślub, wyprowadziłam się i nie pobierałam od tamtego momentu świadczeń alimentacyjnych.Otrzymałyśmy decyzję odmowną w związku ze staraniem się o świadczenie alimentacyjne, ponieważ:
– w roku 2104 dochód netto mamy wynosił 14496,36 zł za rok oraz nieopodatkowany dochód z alimentów na obie córki 9600 zł. Następnie dochód ten został przeliczony miesięcznie na dochód rodziny 2008,03 zł, w przeliczeniu na osobę 1004,02. Czy to jest właściwe? Wliczenie moich alimentów, wliczenie mnie do dochodu a następnie nie uwzględnieniu jej w przeliczeniu dochodu na osobę za 2014 rok? Czy skoro w ubiegłym roku zmieniłam stan cywilny i nie wliczam się do dochodu rodziny, nie powinno być to brane pod uwagę jako dochód utracony?
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ chciałybyśmy się od tej decyzji odwołać, ale nie wiemy, czy mamy podstawę
Będę wdzięczna za odpowiedź.