Czy decyzja odmawiająca 500+ na oboje dzieci jest prawidłowa?
Witam,
moja rodzina to 2 dorosłych i 2 dzieci 9 i 7 lat. Jako jedyny utrzymuję rodzinę.
W grudniu 2014 rozpocząłem działalność gospodarczą i miałem z niej w tym miesiącu ponad 2000 zł, do tego 2000 zł z etatu. W związku z tym wyliczono mi średni dochód ponad 4000 zł miesięcznie.
Działalność prowadziłem do września 2015 i wtedy została ona zawieszona. Przez cały ten czas, aż do dzisiaj mam dochód z etatu na poziomie 2000 zł, co pozostaje jedynym źródłem utrzymania. Wychodzi więc, że kwalifikujemy się do 500+ na oboje dzieci.
Składając wniosek do 500+ zaznaczyliśmy, że dochody z prowadzonej działalności zostały utracone. Niestety otrzymaliśmy odmowę wypłaty na jedno z dzieci. Z decyzji wynika, że nie uznano mojego dochodu z prowadzonej działalności za utracony.
Proszę o podpowiedź, czy decyzja o odmowie przyznania wypłaty na oboje dzieci i nie uznanie dochodu jako utraconego jest słuszna i zgodna z obowiązującymi przepisami. A może to błąd weryfikatora i należy się od tej decyzji odwołać.
Decyzja jest słuszna, ponieważ nie każde zawieszenie działalności równa się utracie dochodu zgodnie z art. 14a ust. 1d Dz. U. z 2015r. poz.584 ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej. Zawieszenie działalności jest utratą dochodu, gdy związanie jest z opieką nad dzieckiem do lat 5. Najlepiej w Pana sytuacji wyrejestrować działalność, wówczas dochód nie będzie się liczył.
W trakcie konsultacji w MOPS, przed złożeniem wniosku otrzymałem informację, że moje dokumenty świadczą o tym, że taki dochód jest utracony. Ale, że urzędnicy za błędy nie ponoszą odpowiedzialności, to po prostu moja rodzina jest stratna.
Proszę mi jeszcze podpowiedzieć, czy jeśli wyrejestruję działalność w lipcu, to od kiedy mogę się ubiegać o 500 + na oboje dzieci?
Jak Pan wyrejestruje działalność należy udać się do MOPS z dokumentem potwierdzającym wyrejestrowanie i wtedy świadczenie przysługiwałoby od sierpnia na oboje dzieci.