Dlaczego jest brany pod uwagę dochód z 2016 roku?
Witam , Jestem mamą 6 – letniej córki. Składając wniosek na 500+ byłam osobą bezrobotną zarejestrowaną w UP. Posiadałam dochód za 2014 rok z tytułu umowy o pracę, w którym byłam uprawniona do otrzymania świadczenia. W ciągu dwóch tygodni od złożenia w niosku podjęłam zatrudnienie na umowę o pracę, na najniższą krajową. Teraz okazuje się, że dochody, które w tej chwili posiadam również są brane pod uwagę i świadczenie będe miała zabrane. Dodam, że otrzymuję również alimenty na dziecko w wysokości 300 zł. Bardzo proszę o wyjaśnie tej kwestii. dodam również, iż sama wychowuję dziecko, ponieważ jestem po rozwodzie.
Podstawą do obliczania progu przyznawania świadczenia jest dochód za rok 2014 , jednak nie do końca to tak wygląda. W moim przypadku brali pod uwagę zarobki męża z 2014 roku ale i też nowe becikowe jakie dostawaliśmy w roku 2016.. z tej racji 500+ przyznano nam dopiero za lipiec gdy dziecko skończyło roczek ( wtedy również skonczylo sie becikowe) a nie od kwietnia tak jak na początku nam mówiono.
Dziś odbierając decyzję Pani w ośrodku poinformowała mnie że jakakolwiek podwyżka męża, lub podjęcie zatrudnienia przeze mnie musi być natychmiast zgłoszone do Ośrodka. Więc pewnie wtedy świadczenie nam też zostanie odebrane.
Proszę powiedzieć jak Pani dowiedziała się o tym że zabiorą Pani swiadczenie? Po podjęciu pracy Ośrodek sam się do Pani odezwał? Bo zastanawia mnie właśnie to, co by było gdybym ja też podjęła pracę w okresie na który świadczenie mam już przyznane. Pozdrawiam
Tak odezwał się Ośrodek, bo musiałam donieść umowę oraz zaświadczenie o dochodach na maj br.