zatrudnienie socjalne a 500+
Witam
Mam spory problem: czy tzw. świadczenie integracyjne wypłacane w ramach uczestnictwa w Centrum Integracji Społecznej, a wynoszące 100% zasiłku dla bezrobotnych w obliczaniu dochodów do świadczeń rodzinnych, czy programu 500 + powinno być traktowane jako dochód utracony, czy tez nie? Byłam uczestnikiem CIS od stycznia do listopada 2014 roku (w zamian za prace porządkowe wypłacano nam równowartość zasiłku, cis otrzymywał te środki od UM). Mój pierwszy pełny przepracowany m-c w nowej pracy to marzec 2015 (umowa o pracę na zastępstwo). Czy MOPR powinien doliczyć mi ten dochód z 2014 roku? Przy okazji starania się o dodatek rodzinny tłumaczono mi, że świadczenie integracyjne to nie jest dochód utracony w myśl ustawy, że nie jest tam wyszczególnione i że tak samo policzą mi do 500+. (czyli świadczenie otrzymywane do listopada 2014 +wynagrodzenie z pracy z 2015 + alimenty) Proszę o wyjaśnienie, dlaczego utrata zasiłku dla bezrobotnych to dochód, który traktuje się jako utracony, a świadczenie integracyjne już nie? Ewentualnie na co powoływać się w odwołaniu, które mnie czeka (w sprawie 500 na pierwsze dziecko)? Dodam jeszcze, że od tego świadczenia odprowadza się jakieś podatki. Po znalezieniu pracy musiałam zrezygnować z uczestnictwa w CIS (mimo, że fizycznie mogłam pogodzić oba zajęcia), gdyż nie można jednocześnie posiadać umowy o pracę i być w CIS. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, odpowiedzi.
Pozdrawiam, Niki