Nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa domowego, nie interesuje się dzieckiem
Witam
W lutym 2016 urodziłam córkę, wtedy jeszcze z partnerem rozmawialiśmy, była szansa na normalny związek, jednak od kwietnia nie interesuje się dzieckiem, nie przyjeżdża. Od urodzenia malej nie dal na nią jeszcze ani grosza. Składając wnioski w GOPSie musiałam donieść jego dochody itd, pomimo ze nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa domowego, on mieszka u siebie, a my u moich rodziców. Dochody jego przekraczają o 12zł na osobę, więc nie dostaje 500+ ale rozmawialam z koleżankami, które maja podobna sytuacje ze nie utrzymują kontaktu z ojcem dziecka, mieszkają osobno i nie dostają od nich pieniędzy i pisały jedynie oświadczenie, natomiast ja dowiedziała się ze muszę przynieść prawomocny wyrok sadu o alimentach abym mogła ubiegać się o jakiekolwiek świadczenia. Panie bronią się tym ze jest podany jako ojciec dziecka oraz ma jego nazwisko (?). Wiec jak to w końcu jest? Dopiero z wyrokiem sadu mogę cokolwiek zacząć działać? POMOCY
Panie w Gopsie pewnie zastanowiło dlaczego skoro nie jesteście razem nie wystąpiłaś o alimenty i moze podejrzewają że to rozstanie to tak tylko na potrzeby programu 500+. Niepotrzebnie donosilaś jego dochody wcześniej przy innych wnioskach. To tak jakbyś uwzględniała go w składzie rodziny. Od początku trzeba bylo mówić że np nie mieszkacie razem, nie wiesz gdzie jest i co robi i tym bardziej nie udostępni ci informacji o dochodach. A robił to, co samo w sobie jest dziwne. Czego nie złożyłaś w sądzie do tej pory wniosku o alimenty skoro nie daje ani grosza? I tak sam z siebie z dobrej woli do tej pory przekazywał ci informacje o swoich dochodach? To że jest uznany jako ojciec i dziecko ma jego nazwisko nie ma znaczenia. Sama wychowuje syna, jest on uznany przez ojca, nosi jego nazwisko ale zgodnie ze stanem faktycznym nie wpisałam go w skład rodziny we wniosku i świadczenie otrzymalam. Tyle że ja mam zasądzone alimenty.
No tylko tlumaczylam to pani w urzędzie zanim składała dokumenty, a ona ze muszę donieesc jego dochody albo wcale nie mogę składać wniosku…
Ok, ale wciąż: czemu nie zlożylaś wniosku do sądu o przyznanie alimentow? Zrób to i będziesz miała jasna i czystą sytuację.
wystarczy napisać oswiadczenie .. nie prowadze wspólnie z ojcem dziecka gospodarstwa domowego, nie łoży na utrzymanie dziecka. Dziecko jest pod moją opieką.Nie mam zasądzonych alimentów. Sytuacja jest czysta ale dla Pani i dziecka najlepiej by było wystapic o alimenty.