Dochód utracony rops

Witam,
Moja sytuacja wygląda następująco staramy się z mężem o świadczenie na pierwsze dziecko. Dochód za 2014 r, wymagany ustawą wynosił u nas 21 011 zł (na cały rok)z tytułu pracy sezonowej męża za granicą  w Islandii ( tam został zapłacony podatek. Polski urząd skarbowy ma wszelkie informacje )  oraz zasiłku z urzędu pracy także męża który wyniósł 988 zł w sumie. Razem daje to na naszą trójkę 611 zł miesięcznie- wiec warunek dochodowy zostaje spełniony całkowicie. Ja nie pracowałam zarobkowo będąc ubezpieczona w KRUS jako domownik. Dostałam własnie z ROPS pismo, które wzywa mnie do przedstawienia dochodu uzyskanego przez męża w lutym 2016 roku. Urząd argumentuje to w ten sposób, że dochód uzyskany przez mojego męża w 2014 roku za dochód utracony , za to wcale nie przeszkadza im to w prośbie o podanie dochodu za luty 2016 gdzie wyniósł on 2763 zł (dzieląc na 3 wynosi 921 zł miesięcznie) z tego samego miejsca pracy – także Islandia. Mąż przebywał w Islandii od marca 2014 do czerwca 2016  roku. Wyjeżdżając dwa razy do roku i będąc tam od 2 do 4 miesięcy. Pytanie moje brzmi następująco dlaczego urząd nie bierze pod uwagę roku 2014  ?? Dlaczego  dochód z roku 2014 jest dochodem utraconym natomiast luty 2016 już nie ? Oraz dlaczego brany jest dochód  z lutego 2016 roku??
Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Z Poważanie Matylda S.

Praktykant Dodał pytanie w 10 lipca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania