Czas na wypłatę świadczzenia
Dzień dobry.
Wiem, że to pytanie było zadawane już wiele razy ale chcę rozwiać wątpliwości.
Wniosek złożyłam za pomocą internetu przez bank. Złożyłam go 14.04. Decyzje dostałam z datą 07.07 a do dnia dzisiejszego nie mam pieniędzy na koncie. Czy rzeczywiście pieniądze powinnam dostać z dniem 14.07 najpóźniej w związku z zasadą, że gminy mają na rozpatrzenie i wypłatę świadczenia 3 miesiące od dnia złożenia wniosku? Interesują mnie pieniądze za kwiecień, maj i czerwiec czyli wyrównanie.
Na decyzji jest napisane kiedy pieniądze bedą wypłacane.
Problem w tym, że nie ma. Jest tylko napisane, że “Świadczenie będzie przekazywane; – przelewem na wskazane konto”. Tak dla porównania np. renty, emerytury i zasiłki rodzinne określają termin wypłat np. do 30 dnia każdego miesiąca…tu tego zabrakło.
Pytam dlatego, że wszędzie się mówiło, że jeżeli wniosek zostanie złożony poprawnie to termin wydania decyzji i wypłaty świadczenia to 3 miesiące (a nawet wcześniej, nie było nic, że później). Jeżeli chodzi o mnie to termin wypłaty (wyrównania) mija jutro. Ok za lipiec mogą wypłacić do końca lipca ale na wyrównanie mają 3 miesiące…Chyba, że znów nas wnioskodawców okłamano.
3 m-ce to był termin na wydanie decyzji. A decyzja powinna określać termin wypłaty. Prosze przedzwonic do mopsu i dopytać.
A wyrównanie znaczy ze otrzyma Pani za 3 miesiące ale nie ze musi zostać wypłacone w ciagu 3 m-cy od złożenia wniosku. I nikt nie obiecywał inaczej.
Cytuję: “Zgodnie z ustawą mamy 3 miesiące na wydanie decyzji i wypłatę świadczenia…” Niżej zamieszczam link do wypowiedzi.
http://www.gazetawroclawska.pl/500-zlotych-na-dziecko/a/500-zlotych-na-dziecko-kiedy-przyjdzie-przelew-kto-pierwszy-ten-lepszy,9806105/