Utrata zasiłku.
Witam, chciałam zapytać o pewne aspekty 500+. Chodzi o to, że mój narzeczony ma 17 lat, od marca jesteśmy rodzicami – ja bez dochodu innego niż zasiłki.
Niesetny matka narzeczonego odradza mu uznanie dziecka, gdyż jak twierdzi, wtedy jej przestanie przysługiwać świadczenie na narzeczonego i jego młodszego brata.
Ważne jest dla mnie, żeby ojcostwo zostało ustalone, ponieważ mam poważne problemy z sercem i nie jestem pewna jutra.
Z kolei “teściowa” odmawia płacenia narzeczonemu przysługujących mu alimentów (postępowanie sądowe w toku). Narzeczony od dawana mieszka ze mną i z moją rodziną, jego ojciec płaci mu alimenty (400zł), a matka odkłada je na swoje konto oszczędnościowe, aby dać mu je “na ciężkie czasy”. Jej jedynym wkładem w nasze życie jest właśnie 250zł.
Dlatego chciałam zapytać, czy zasiłek zostanie jej odebrany w przypadku uznania dziecka przez narzeczonego?
Szczerze mówiąc nie wiem, ale pewnie tak. Z tym, ze przestań sie przejmować tym czy utraci czy nie. Martw sie o swoją rodzine, ojciec powinien uznać dziecko. Moze jesteście młodzi ale w tym wypadku, czas odciąć pępowinę narzeczonego od teściowej i zacząć własne, dorosłe życie. Myśl o własnym potomku i o tym, by dla niego było jak najlepiej.
Popieram wypowiedź Katarzyna1985, Tak straci prawo do zasiłku.