Dziecko bez ślubu, jak w świetle prawa?

Witam, szukam pomocy, może ktoś mi to wyjaśni. Urodziła nam się córka, jesteśmy dość młodzi, mieszkamy razem, ale nie mamy ślubu. I teraz chciałbym się dowiedzieć jak mam liczyć ludzi w moim gospodarstwie domowym? Czy moja partnerka jest liczona osobno, czy może jako samotna matka bo nie wiem? Kto ma złożyć wniosek ojciec, czy matka?

No i jeszcze taka kwestia, że partnerka jeszcze chwilke ma macieżyńskie, które mam wliczać jako dochód?

Praktykant Dodał pytanie w 17 lipca 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 7 Odpowiedź(i)

Wniosek może złożyć matka bądź ojciec, skład rodziny to: matka, ojciec i dziecko. Wasze dochody są brane pod uwagę, nie macie ślubu ale w świetle prawa jesteście rodziną, ponieważ macie wspólne dziecko. Czy partnerka jest na macierzyńskim w stosunku pracy? Jak wygląda Wasza sytuacja zawodowa?

Ekspert Odpowiedział w 18 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

Wygląda to tak ja już pracuje pare lat w firmie (4lata) umowę o pracę mam na najbliżswze 5lat, przeciętnie zarobki moje wynoszą plus minus 1800zł na czysto, partnerka była w trakcie pracy gdy zaszła w ciąże, brała przez okres ciąży pieniążki, i teraz rok po porodzie, do 13 wrzesnia tgo roku bedzie jeszcze dostawać póxniej koniec, tylko jestem ciekaw jak system (państwo) wie że jesteśmy rodziną skoro ja zameldowany jestem u siebie, a ona u matki (automatycznie córka zameldowana również tam gdzie matka). To kiedy partnerka byłaby uważana z samotną matkę, wtedy gdy ja bym płacił alimenty?

Praktykant Odpowiedział w 18 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

GOPS/MOPS może zażądać wyroku o zasądzonych alimentach (choć nie powinien), może znać Państwa sytuacje, jeżeli wcześniej składane były jakieś wnioski np. na becikowe. W tej sytuacji liczyłby się Pana dochód za 2014r. a  partnerki to będzie dochód utracony, jeżeli otrzymała świadectwo pracy, wówczas jeśli nie przekraczałoby kryterium dochodowego, świadczenie przysługiwałoby od października.

Ekspert Odpowiedział w 19 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

Yhm, o becikowe tak staraliśmy się, także w tej sytuacji Mops raczej zna sytuację, ale to wszystko to jest takie raczej a przeważnie kończy się tym że chcą jakieś potwierdzenie na papierze albo coś, no ale skoro dochody z 2014 to chyba moja średnia była jeszcze niższa niż dotychczas, także myśli Pan że mamy śmiało szanse na 500+?

Praktykant Odpowiedział w 19 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

Ciężko powiedzieć nie widząc dokumentów, ale na Pana miejscu składałabym wniosek, nic Pan nie traci może Pan tylko zyskać, więc proszę spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Dziękuje bardzo za pomoc, w wolnej chwili najlepiej to podjadę do MOPSU i tam wypytam o wszystko 🙂 W razie jeszcze jakiś pytań odświeżę temat 🙂

Praktykant Odpowiedział w 19 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

Nie ma za co, w razie czego proszę pytać 🙂

Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania