Pytanie o dochody
Witam,
mam dwa pytania. W ustawie o 500 plus figuruje informacja, iż świadczenie rodzicielskie wlicza się do dochodu. Czyli jak rozumieem tzw. kosiniakowe też się wlicza. Ale na jakiej podstawie jest liczone w sytuacji, w której dochody są liczone za 2014 rok, a kosiniakowe jest przeze mnie otrzymywane za urodzone w styczniu 2016 roku dziecko? I drugie pytanie – skoro kosiniakowe jest mi liczone de facto do dochodu za 2014 rok, to co będzie w przypadku, gdy we wrześniu przyszłego roku będzie się skladało nowy wniosek i wtedy będą się liczyły dochody za 2016 rok czyli to otrzymywane kosiniakowe policzą mi do dochodu drugi raz i jeżeli przez to kosiniakowe przekroczę dochód 800 zł to osobę to nie dostanę w przyszłym roku 500 plus?
Wlicza się świadczenie rodzicielskie jako dochód uzyskany, jest o tym mowa w ustawie- rok bazowy 2014 z uwzględnieniem utraty/ uzyskania dochodu. W przyszłym roku będzie trzeba wykazać dochód ze świadczenia rodzicielskiego jako tzw. dochód nieopodatkowany.
Czyli przy składaniu wniosku w przyszłym roku (jeśli przepisy się nie zmienią) to ten 1000 zł kosiniakowego nie będzie liczony do mojego dochodu (mimo, że otrzymuję go w 2016 roku) i nie będzie miał wpływu na ewentualne otrzymanie lub brak 500 plus?
Świadczenie rodzicielskie “kosiniakowe” będzie brane pod uwagę jako dochód nieopodatkowany, będzie trzeba go wpisać do załącznika 2. Zatem pobierane kosiniakowe będzie miało wpływ na kolejny okres zasiłkowy.
Rozumiem. Czyli wychodzi na to, że kosniakowe (choć otrzymuję je tylko w tym roku – od stycznia do końca tego roku) wlicza mi się dwukrotnie do dochodów i ma wpływ zarówno na otrzymywanie 500 plus w tym roku jak również będzie miało wpływ przy składaniu kolejnego wniosku w roku przyszłym? I taka interpretacja jest zgodna z zapisami w ustawie o 500 plus?
Tak, jest to zgodne z ustawą. Świadczenie wlicza się jakby dwa razy- art.2 ust. 19 i 20 ustawy z dn. 11 lutego 2016r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci oraz art 3 pkt 1 lit. c ustawy z dn. 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015r. poz.114, z późn.zm.)
Rozumiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź.