Utrata dochodu, zawieszenie działalności
Witam
13 kwietnia 2016 złożyłam wniosek o przyznanie świadczenia wychowawczego, mamy jedno dziecko (ur. 26.03.2011 – pełnosprawne).
5.08.2013 roku mąż założył działalność, a w dniu 16 października 2015 roku ją zawiesił ( z powodu braku zleceń) i do dnia dzisiejszego (20.07.2016r) jest zawieszona.
Ja pracuję od 01 stycznia 2014 roku moje roczne dochody to ok 14 000 tyś.
Moje pytanie brzmi:
- jaki czas ma Urząd na rozpatrzenie wniosku? – do dzisiaj 3miesiące i tydzień od złożenia nie mam decyzji.
- Pani z Urzędu (telefonicznie) raz twierdziła, że mi się należy świadczenie, a raz że nie bo działalność męża jest zawieszona, gdy zamknie działalność mamy złożyć wniosek jeszcze raz i wtedy dostaniemy – jaka jest różnica między zawieszeniem a zamknięciem działalności dla przyznania świadczenia?
- Za jaki rok jest brany pod uwagę dochód? – bo Pani mi wliczała za 2014, a przecież utrata zatrudnienia (zawieszenie działalności) była już w październiku 2015
Proszę o odpowiedź i z góry za nią dziękuję.
1 Odpowiedź(i)
- 3 m-ce od złożenia wniosku z kompletem dokumentów
- zawieszenie działalności jest utratą jeśli związane było z opieką nad dzieckiem do lat 5, w innym przypadku zawieszenie działalności TO NIE JEST UTRATA DOCHODU!!! Zamknięcie działalności natomiast to jest dochód utracony.
- rok bazowy 2014, z uwzględnieniem dochodu utraconego/ uzyskanego. Dochód wyliczony przez urzędnika prawidłowo.