wyjazd do pracy za granicę

Dzień dobry

Mam 500+ na 1 dziecko nie mam więcej dzieci. Mam mozliwośc wyjechać do pracy na Słowacje czy musze to gdzieś zglosić do programu ?czy stracę 500 + jesli moje dochody nie przekrocza progów?czy będe mógl ponownie ubiegać się o 500+ w nowym okresie wnioskowym?

Tomek

Praktykant Dodał pytanie w 22 lipca 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Tak, należy to zgłosić, ponieważ jedzie Pan w celach zarobkowych- przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

Ekspert Odpowiedział w 22 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli jakbym miał zarobić na Slowacji 1200 zł utrzymać się tam i przywieść do domu 500 zł to lepiej siedzieć w Polsce i brac 500 + bo jak mnie zwolnią po 3 miesiącach to zostane bez 500 + i bez zarobku.Tak ja to rozumiem.A jak jest naprawdę są gdzies przepisy objaśniające tą sytuacje

Praktykant Odpowiedział w 22 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

Zapytam wprost: Czy jechałby Pan do pracy normalnie na umowę? Jeśli tak, to powinien Pan to zgłosić, bo zmienia się sytuacja rodziny: art. 20 ust. 1, art. 16 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci. Urząd musi wówczas skierować sprawę do odpowiedniego ROPS-u, żeby zbadać, czy w miejscu gdzie Pan podjął prace, nie pobiera Pan świadczeń na dzieci  o podobnym charakterze jak św.wychowawcze. Jakby Pan wrócił, to świadczenie znów byłoby wypłacane bo należałoby to traktować jako dochód utracony.

Ekspert Odpowiedział w 25 lipca 2016.
    Dodaj komentarz

nie ma to być umowa zlecenie i nie wiem za ile czy w ogóle za najniższą to szkoda chyba wypełnaiania tych paierków?

Praktykant Odpowiedział w 25 lipca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania