Odmowa świadczenia na drugie dziecko
Dzień dobry. Mam sprawę do rozwiązania na temat świadczenia 500+. Przeczytałem wszystkie podstawy prawne dotyczące świadczenia i już nie mam pojęcia czy ja źle interpretuje te przepisy czy to błąd pracownika OPS. Już wyjaśniam. Mam na utrzymaniu córkę (6 lat) z poprzedniego małżeństwa a rozwód powstał z winy byłej żony. Utrzymanie mam na myśli alimenty 450 zł. Złożyłem wniosek o świadczenie 500+ na drugie dziecko jakie powinno mi się należeć wpisując córkę jako pierwsze dziecko czyli ubiegam się o świadczenie tylko na drugie dziecko. Odmówiono mi wpisania córki jako pierwsze we wniosku tylko dlatego że zamieszkuje przy matce. Czy nie jest to błąd jeśli ubiegam się o świadczenie na drugie a córkę wpisuje tylko do stanu ilości dzieci? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Odmowa była słuszna. Swiadczenie przysługuje tylko na dzieci, które z nami zamieszkują. Corka jest Pana rodzina w sensie biologicznym, ale nie należy do składu rodziny jesli chodzi o definicje rodziny wg ustawy, wlasnie dlatego ze z Panem nie mieszka. Alimenty natomiast, które Pan płaci obniżają dochód aktualnej rodziny.
OPS ma racje, decyzja słuszna.
przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;
Czyli stosując do cytatu ostatniego zdania z ustawy a dokładnie to:
żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;
Otrzymał Pan decyzję Mopsu, wypowiedziały się również 2 niezależne osoby. Wszystkie trzy wypowiedzi sa jednakowe. Pan uważa inaczej. I ok ma Pan do tego prawo. Nie zmienia to faktu że jedno dziecko nie może być uwzględnianie przy dwóch różnych świadczeniach ,w dwóch różnych rodzinach. Uwzględnić córkę we wniosku może wyłącznie Pana była żona. Bo miejsce zamieszkania córki jest przy matce. Jak pisałam, Pan nie jest stroną pokrzywdzoną tak do końca w tej kwestii, bo alimenty obniżają dochód aktualnej rodziny. Pomniejszają go, wiec jeśli nie przekroczycie dochodu 800zł na osobę, to pieniążki zostaną przyznane. Jeśli miałby Pan powiedzmy 3 czy 4 dzieci z poprzedniego małżeństwa to tez by się Pan ubiegał o świadczenie na nie, mimo że mieszkały by z matka? To matce się wtedy należy, nie Panu. Pan stworzył nową rodzinę i tylko ona wedle przepisów jest brana pod uwagę.
Nie jestem typem człowieka aby drazyc temat aż wyjdzie na moje. Po prostu złożyłem tutaj zapytanie aby rozwiać moje wątpliwości i serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam