Dochód utracony i uzyskany jednocześnie

Witam serdecznie.

Mam problem z dochodami utraconymi i uzyskanymi. Co rok sytuacja wygląda podobnie – pracuję do ok marca, następnie jestem zwalniana na okres letni i ok sierpnia rozpoczynam ponownie pracę w tej samej firmie (przerwa trwa czasem 2 miesiace, czasem 5). Czy jesli pracuje ciągle u tego samego pracodawcy tylko mam takie kilkumiesięczne przerwy to jest to dochód utracony i uzyskany? Dodam że wynagrodzenie jest zawsze takie samo. W 2016 roku otrzymałam również zasiłek dla bezrobotnych. Jak go uwzględnić?

Będę wdzięczna o informacje jak dokładnie to wszyto policzyć. Czy jeśli w 2016 roku znów zaczęłam prace i przestałam pobierać zasiłek to utraconym dochodem będzie ilość miesięcy do końca roku * miesięczny zasiłek?

Pozdrawiam serdecznie

Praktykant Dodał pytanie w 1 sierpnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Potwierdza się kolejna bzdura – musisz wybrać 2 opcje jednocześnie, a że się nie da bo np.  formularz w epuap na to nie pozwala, to już nikogo nie obchodzi, a nawet lepiej, bo wiele osób ma podobne problemy i kasy nie ostanie.

Praktykant Odpowiedział w 1 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Jeżeli ma pani dokument potwierdzający utratę dochodu np. świadectwo pracy to będzie to dochód utracony. Jeżeli podjęła Pani pracę to potrzebne będzie zaświadczenie o wynagrodzeniu netto za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu.

Ekspert Odpowiedział w 2 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dobrze rozumiem – zwolnienie z pracy dochód utracony, zatrudnienie dochód uzyskany. A jak mam uwzględniać zasiłek dla bezrobotnych? Ponowne rozpoczęcie pracy to dochód utracony (zasiłek) i jednocześnie dochód uzyskany (stosunek pracy)? I tak mam to uwzględnić w każdym roku? Przepraszam może to głupie pytania, ale niestety zupełnie się nie orientuję w tym temacie.

Praktykant Odpowiedział w 2 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Jeśli chodzi o zasiłek dla bezrobotnych- zaświadczenie z UP od kiedy do kiedy pobierany zasiłek- dochód utracony. Nawiązanie stosunku pracy- dochód  uzyskany.

Ekspert Odpowiedział w 2 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję serdecznie za pomoc!

Praktykant Odpowiedział w 2 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania