dochod uzyskany a potem utracony

Mam pytanie, matka samotnie wychowująca jedno dziecko, dochód z 2014 kwalifikuje do przedziału do 800 zł. Na os, w 2015 w październiku zmienia umowe z 1/4 etatu na cały etat u tego samego pracodawcy z pensja 2700 netto czyli przekracza dochód, jednak po pojsciu na l4 w grudniu 2015 ze względu na ciaze zus podważa zmieniona umowę i przyznaje 2 tys brutto czyli mieści się w przedziale do 800 zł na osobę, pani w urzędzie mówi że wniosek o 500 plus będzie odrzucony ponieważ ma umowę na 2700 netto, gdzie takich pieniądze nie otrzymuje, że względu na decyzję zusu. umowa na czas określony do WRZEŚNIA 2016. Prośba o pomoc.i odp czy ma rację? Czy nie liczy się to ze teraz otrzymuje 1150 netto zasiłku macierzyńskiego czyli mieści się w przedziale do 800? A w 2015 do października zarabiają 500 brutto a potem dwie pensje 2700 netto i od grudnia już decyzja zus obniżone do 2000 brutto ?

Praktykant Dodał pytanie w 2 sierpnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 7 Odpowiedź(i)

Witam, mam podobny problem i powiem Ci , że nikt w mopsie nie potrtafi mi odpowiedziec

Praktykant Odpowiedział w 3 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

I co nikt nic nie wie ?

Praktykant Odpowiedział w 3 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Zasiłek macierzyński jest otrzymywany w stosunku pracy, dlatego nie można zrobić utraty dochodu z tytułu zatrudnienia. Zmiana formy z zatrudnienia 1/4 etatu na cały etat to uzyskanie dochodu, dlatego należy dodatkowo wziąć dochód za miesiąc następujący, po miesiącu w którym nastąpiło uzyskanie dochodu czyli grudzień 2015 w tym przypadku. To, że obecnie otrzymuje 1150zł zasiłku nie jest brane pod uwagę, liczą się dochody z zaświadczenia od pracodawcy niestety.

Ekspert Odpowiedział w 4 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Zadzwoniłem do innego urzędu i powiedzieli ze jeśli zmiana etatu nastąpiła u tego samego pracodawcy to nie jet to brane pod uwagę, co urząd to inna opinia, gdzie mogę oficjalnie o to zapytać? Chyba infolinię dot programu już nie działają? Ustawa mówi o dochodzie uzyskanym w
    W przypadku zmiany pracodawcy a nie zmiany umowy

Praktykant Odpowiedział w 4 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

a co z poniższą informacją na stronie ministerestwa (pogrubiona czcionką)? to działa chyba również przy uzyskaniu dochodu, czyli podwyższenie wynagrodzenia w ramach wykonywanego zatrudnienia nie jest uzyskaniem dochodu ?

Jeżeli nasz dochód jest niższy od dochodu z 2014 roku, to czy dodatek 500 zł będzie się należał?

Prawo do świadczenia wychowawczego na pierwszy okres ustala się na podstawie dochodu osiągniętego w roku kalendarzowym 2014 r., z uwzględnieniem określonych ustawą o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu. Jeżeli sytuacja rodziny uległa pogorszeniu, to w przypadkach określonych w ustawie, dochodu utraconego nie uwzględnia się. Utrata dochodu ma więc miejsce wtedy, gdy członek rodziny nie osiąga już dochodu, który utracił, np. w wyniku rozwiązania umowy o pracę. W takiej sytuacji do dochodu rodziny nie wlicza się dochodu utraconego, np. nie uzyskiwanego z powodu rozwiązania umowy o pracę.

Ważne! Obniżenie wynagrodzenia w ramach wykonywanego zatrudnienia nie jest utratą dochodu i nie ma wpływu na obliczanie dochodu w celu ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego.

Praktykant Odpowiedział w 4 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Jeśli umowa zakończyła się świadectwem pracy to się dochody utraca i uzyskuje z drugiego miesiąca,  niezależnie czy to ten sam pracodawca.  Jeśli jednak był to tylko aneks do umowy to to nie ma to wpływu.

Praktykant Odpowiedział w 5 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Bzdura!!! Przecież ta pani pracuje u tego samego pracodawcy i co z tego, że w 2015 roku nastąpiła zmiana warunków zatrudnienia i miała większe dochody! Liczy się rok 2014 i basta! Ja bym poszła i się kłóciła, bo to znaczy, że jak np w 2014r. ktoś zarabiał 1280zł/msc na rękę a dajmy na to rok później dostaje awans na nowych warunkach i dostaje w 2015r. 2000 zł./msc to chyba oczywistym jest,że brane są dochody za 2014r a nie za 2015r mimo, że dochód jest wyższy i już by się nie załapał na kryterium dochodowe!!!!

Doradca Odpowiedział w 10 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania