Wyliczenie dochodu

Witam. Jestem samotną matką z jednym dzieckiem. Od stycznia do końca maja pracowałam na umowę zlecenie i zarabiałam ok 1080 zł. Od 1.06 podjęłam pracę na umowę i dostaje wynagrodzenie w wysokości 1464 zł netto. Cofnięto mi decyzję pozytywną ponieważ do obecnych dochodów doliczono alimenty za pierwsze 6 miesięcy  2014 r. czyli po 300 zł za miesiąc. Dało to po dodaniu obecnej wypłaty kwotę 806,90 zł na osobę/miesiąc. Jest to bzdura, ponieważ oprócz wynagrodzenia nie mam innych dochodów – alimentów od byłego męża nie otrzymuję, a na fundusz alimentacyjny za wysoki dochód -też o 6,90 zł… De facto obecnie mam dochód niecałe 732 zł, więc nie przekraczam progu dochodowego. Czy decyzja odmowna jest słuszna?

Praktykant Dodał pytanie w 7 sierpnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Zależy czy alimenty sa zasadzone przez sad. Jesli tak, to niestety mopsy to uwzględniają, nawet jesli nie mozna ich wyegzekwować od ojca dziecka.

Profesor Odpowiedział w 7 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Tak, alimenty są zasądzone przez sąd – od lipca 2014 sprawa jest u komornika, jednak nic nie wyegzekwował. Do obecnego dochodu doliczono mi alimenty za okres styczeń – czerwiec 2014 i przez to przekraczam o 6,90 zł.  Czy jest sens się odwoływać od tej decyzji i powołując się na obecną sytuację materialną, kiedy nie przekraczam progu dochodowego. Jedną decyzją odebrano mi zasiłek rodzinny, alimenty z Funduszu oraz 500+. Niestety ale w tym kraju nie da się żyć uczciwie. Lepiej kombinować i kręcić, pracować na śmieciówki albo najlepiej na czarno – wtedy należy się wszystko, łącznie z zasiłkiem z opieki…

Praktykant Odpowiedział w 7 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

1.Kiedy pani składała wniosek? Przed 01.06. czy po?

2.Czy pobierała pani alimenty z FA od lipca 2014? Jeśli tak to do kiedy?

3Od kiedy cofnieto decyzję z FA?

Z danych, które pani podała jasno wynika że MOPS miał rację, bo albo jedno (FA) albo drugie (500+) nie można otrzymać pomocy z dwóch źródeł. W pani przypadku korzystniejszym jest składać wniosek tylko na 500+ gdyż jest większe od alimentów. Jeśli otrzymywała pani alimenty z FA w momencie składania wniosku o 500+ to jest po jabłkach.

Doradca Odpowiedział w 10 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania