decyzja w sprawie 500 plus

hey forumowicze 馃檪

dzisiaj przysz艂a mi decyzja z opsu.

ops. informuje mnie ze zosta艂o zako艅czone post臋powanie w sprawie ustal. prawa do 艣wiadczenia wych.

tzn 偶e mam czeka膰 na kolejne pismo 聽czy moge tam zadzwoni膰 ???

Praktykant Doda艂 pytanie w 9 sierpnia 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowied藕(i)

Mo偶na zadzwoni膰, ale musi przyj艣膰 decyzja przyznaj膮ca b膮d藕 odmawiaj膮ca przyznania 艣wiadczenie wychowawcze.

Ekspert Odpowiedzia艂 w 10 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli 偶e przychodz膮 2 dokumenty do jednego wniosku? A po co, nie mogli od razu napisa膰 decyzji przyznaj膮cej b膮d藕 odmawiaj膮cej przyznania 艣wiadczenia? Kto to finansuje (podw贸jne pisma, wysy艂ka)? Jaka艣 paranoja – przecie偶 to zwyk艂a niegospodarno艣膰. Mam wra偶enie, 偶e brakuje kasy, wiec b臋d膮 kr臋ci膰, s艂a膰 po 5 pism, wzywa膰 do uzupe艂nienia w sprawach, gdzie uzupe艂nie艅 nie potrzeba itd. 呕yjemy w bardzo bogatym pa艅stwie – zaraz si臋 oka偶e, 偶e trzeba zatrudni膰 50 tysi臋cy kolejnych os贸b, bo MOPS’y s膮 “przepracowane”. ZUS upas艂 si臋 na naszych pieni膮dzach, teraz MOPS’y upas艂y si臋 na pieni膮dzach dla dzieci. Ten system wyp艂at mo偶na by艂o zrobi膰 znacznie pro艣ciej i taniej, a tak rzesza urz臋dnik贸w przeje spor膮 sum臋 pieni臋dzy. Czy to艣 ma wiedz臋, jak to dok艂adnie funkcjonuje?

Konsultant Odpowiedzia艂 w 11 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Spokojnie, urz臋dnicy MOPSy nie maj膮 偶adnych korzy艣ci z programu 500+, te pieni膮dze nie mog膮 “le偶e膰” na koncie, jak si臋 komu艣 nale偶y to trzeba wyp艂aca膰 na bie偶膮co, tak偶e “rzesza urz臋dnik贸w nie przeje pieni臋dzy”…

Poza tym wezwania mo偶na pisa膰 tylko i wy艂膮cznie w uzasadnionych przypadkach,聽 co do zatrudnienia- kto艣 musi pracowa膰 przy przyjmowaniu wniosk贸w i realizacji 艣wiadczenia- samo si臋 nie zrobi…

Ka偶dy urz膮d sam ma okre艣lone procedury w sprawie wydawania decyzji, u nas jest wysy艂ana tylko decyzja przyznaj膮ca b膮d藕 odmowna i to wszystko zatem u nas nie ma “niegospodarno艣ci”…

Prosz臋 zwr贸ci膰 uwag臋, 偶e URZ臉DNICY tylko聽 realizuj膮 dan膮 ustaw臋, wi臋c Pa艅skie pretensje s膮 bezzasadne….

Ekspert Odpowiedzia艂 w 12 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowied藕

Zamieszczaj膮c odpowied藕 zgadzasz si臋 z warunkami u偶ytkowania