500+ a wzrost minimalnej krajowej
Witam.
Nie znalazłem podobnego pytania, a myślę, że jest dość istotne.
Jak wiadomo to od stycznia 2017 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie prawdopodobnie do 2tys. złotych brutto. Ja akurat pracuję na takiej minimalnej krajowej + umowa zlecenie na nadgodziny. Na umowie zlecenie także szykuje się podwyżka do 12 zł brutto, a więc prawie dwukrotnie więcej jak mam aktualnie. Na starych zasadach zarabiałem około 2100zł, gdy obliczyłem to od 2017 roku przy tej samej ilości godzin miałbym 2550zł do ręki. Czy w związku z tym zabrane by nam zostało 500+ ? Czy jest jakiś zapis mówiący, że średnia na członka rodziny tj. 800zł na osobę, rośnie wraz ze wzrostem minimalnej krajowej ? Czy takiego zapisu nie ma ? Witam. Nie znalazłem podobnego pytania, a myślę, że jest dość istotne. Jak wiadomo to od stycznia 2017 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie prawdopodobnie do 2tys. złotych brutto. Ja akurat pracuję na takiej minimalnej krajowej + umowa zlecenie na nadgodziny. Na umowie zlecenie także szykuje się podwyżka do 12 zł brutto, a więc prawie dwukrotnie więcej jak mam aktualnie. Na starych zasadach zarabiałem około 2100zł, gdy obliczyłem to od 2017 roku przy tej samej ilości godzin miałbym 2550zł do ręki. Czy w związku z tym zabrane by nam zostało 500+ ? Czy jest jakiś zapis mówiący, że średnia na członka rodziny tj. 800zł na osobę, rośnie wraz ze wzrostem minimalnej krajowej ? Czy takiego zapisu nie ma ?
EDIT: Jeszcze sytuacja taka. Bo mam komornika który zajmuje mi połowę wynagrodzeni z umowy zlecenie. Czy jak przykładowo zarabiam z umowy zlecenie 400 złotych netto i komornik bierze 200 złotych to czy do mojego dochodu w 500+ wlicza się te 400złotych czy 200złotych które realnie dociera do mnie na konto ?
W okresie zasiłkowym 2016/2017 rokiem bazowym jest 2014= kryterium dochodowe 800zł, to że ma Pan komornika nikogo nie interesuje, bierze się dochód wykazany w US.
Referent2016 ma racje.