Alimenty w końcu tak czy nie?

Witam.

Jestem samotną matką jednego dziecka. Nie byłam w małżeństwie i nie mam alimentów ustalonych sądownie. Zdaję sobie sprawę, że dużo par żyje razem, nie zawierając małżeństwa, co nie można nazwać samotnym rodzicielstwem, jednakże w moim przypadku tak nie jest, po prostu nie pozwałam ojca dziecka o alimenty.

Pytanie jest czy alimenty muszą być zasądzone czy nie?

Może ktoś podpowie proszę:

06-12.2014r. pracowałam na podstawie umowy o pracę na najniższą krajową. Cały rok 2015  i do teraz również umowa o pracę na najniższą krajową. Alimentów zasądzonych przez sąd nie było nigdy, co nie znaczy, że nigdy nie otrzymałam pieniędzy od ojca na dziecko.  Świadczenie się należy czy nie?

Bardzo proszę o pomoc

Praktykant Dodał pytanie w 10 sierpnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Nasuwa mi się jeszcze pytanie. Jeśli jestem panną i nie zostały ustalone alimenty sądownie, czy MOPS nie będzie wliczał ojca dziecka jako członka rodziny i jego zarobków do dochodu?

Nie chcę się sądzić o alimenty żeby udowodnić samotne rodzicielstwo, z drugiej strony zasądzone alimenty wliczają się w dochód co najprawdopodobniej również wykluczy prawo do uzyskania świadczenia. Taki paradoks.

Praktykant Odpowiedział w 10 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Muszą być zasądzone alimenty gdyż MOPS nie będzie miał podstawy, że jest pani samotną matką w tej chwili ojciec dziecka wlicza się do składu rodziny i tym samym będą brane pod uwagę jego dochody.

Doradca Odpowiedział w 11 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dokladnie muszą być alimenty zasądzone.

Konsultant Odpowiedział w 14 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Ja słyszałam ze alimenty nie musza być zasadzone

Praktykant Odpowiedział w 8 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania