Oświadczenie w OPS

Witam. Z powodu trudnej sytuacji korzystamy z opieki społecznej. Otrzymaliśmy również świadczenie 500+. Przy składaniu wniosku o pomoc w MOPS musimy napisać oświadczenie na co wydajemy 500+ “co do zlotowki”. Jesteśmy spokojna rodziną nie sięgamy po alkohol, zapewniamy córce wszystko co jesteśmy w stanie. 500+ wydamy na rower, remont pokoju córki, wyjazd na wakacje, wyprawkę szkolną, drobne wydatki i inne potrzeby. Czy faktycznie musimy się rozliczyć co do złotówki? Nie rozumię pracownika socjalnego, mam spisać każdy wydatek? Słyszałam że w ten sposób są sprawdzane osoby które marnotrawiä te pieniądze. Prosze o odpowiedź jak ma wyglądać takie oświadczenie. Z góry dziękuję 🙂

Praktykant Dodał pytanie w 10 sierpnia 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Dobrze, że to tylko oświadczenie a nie faktury. Proszę napisać dokładnie to co pani tu wymieniła i tyle. Myślę,że powinno wystarczyć.A dla świętego spokoju zbierać faktury.

Doradca Odpowiedział w 11 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Bezczelność MOPS sięga granic! Jak przeczytałem że musi pani napisać oświadczenie “na co wydajemy 500+ „co do zlotowki””, to nie widzę przyszłości w tym kraju! To jest chore! Na kij pracownikowi MOPS to wiedzieć? Jeżeli jesteście Państwo w trudnej sytuacji i korzystacie zarówno z pomocy socjalnej, jak i także z 500+, to jakim prawem pracownik socjalny żąda rozpisania wydatków z 500+? Rozumiałbym, jakby w domu była widoczna patologia (alkohol, “ślady po hazardzie” czy inne przejawy niegospodarności), ale od normalnej rodziny żądać rozpisania wydatków z 500+? Dobrze, że jeszcze do garków Państwu nie zaglądają. MOPS to patologia – zamiast pomagać, to bawią się w szpiegów rodzin. Dla mnie to skandal!

Konsultant Odpowiedział w 11 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania