Czy należy się 500+

Witam. We wrześniu urodzi się nam pierwsze dziecko. W związku z tym mam pytanie czy należy się nam 500+ w następującej sytuacji: nie pracuje, jestem ubezpieczona w KRUS u rodziców jako domownik, do lipca 2015 otrzymywałam stypendium na studiach. Mąż nie posiada dochodów, jest także ubezpieczony w KRUS jako domownik u swoich rodziców. W związku z tym jak będą liczone dochody? Czy będą one naliczane z gospodarstwa rodziców i/lub teściów?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Praktykant Dodał pytanie w 18 sierpnia 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Potrzebne będzie zaświadczenie z KRUSu, czy pobieraliśmy zasiłek chorobowy od 01.01.2014 do 31.12.2014r. Jeżeli w 2014r. nie było stypendium to w tym roku zasiłkowym nie będzie liczone.

Ekspert Odpowiedział w 19 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Zaświadczenie z KRUSu o zasiłku chorobowym ma dotyczyć nas (mnie i męża) czy także  rodziców i teściów. W KRUSie jestem ubezpieczona od 1 stycznia 2016 r., wcześniej studiowałam i pobierałam stypendium w 2014 roku.

Praktykant Odpowiedział w 19 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Zatem trzeba będzie przedstawić dyplom ukończenia studiów, wykazać wysokość stypendium za 2014r., zaświadczenie z KRUS od kiedy Pani jest ubezpieczona w  i zaświadczenie męża czy pobierał zasiłek chorobowy w 2014r.

Ekspert Odpowiedział w 19 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania