Urlop wychowawczy

Witam. Mamy dwójkę dzieci. Oboje pracujemy na umowę o pracę. Na drugie dziecko pobieram od 1 kwietnia zasiłek wychowawczy. 17 maja skończył mi się urlop macierzyński, natomiast od 18 maja do 10 sierpnia przebywałam na urlopie wypoczynkowym (zaległe dni urlopu z pozostałych lat do wykorzystania). Od 11 sierpnia jestem na urlopie wychowawczym. Mąż nadal pracuje. Do tej pory nasze dochody przekraczały kwotę 800 zł netto. Czy od tej pory pozostając bez wynagrodzenia mam prawo ubiegać się od września br. o zasiłek na pierwsze dziecko? Jeżeli tak, to za jaki miesiąc / rok będą brane pod uwagę dochody.

Praktykant Dodał pytanie w 22 sierpnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

uzyskanie prawa do urlopu wychowawczego jest wg ustawy utratą dochodu.  Pod uwagę beda brane dochody z roku 2014. Jednak w Pani przypadku następuje utrata dochodu, czyli innymi słowy dochody męża z roku 2014 ( pod warunkiem ze ma ciągłość pracy), a w Pani przypadku brak dochodów

Składać zawsze warto. Najlepiej jak najszybciej gdyż świadczenie przysługuje od momentu złożenia wniosku:)))

Ekspert Odpowiedział w 22 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za udzielenie informacji. Byłam w UG i od września będę otrzymywała świadczenie również na pierwsze dziecko.

Praktykant Odpowiedział w 23 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania