Dzieci z dwóch związków
Witam,
mam następujące pytanie. Z poprzedniego związku mam dwoje dzieci na które płacę alimenty. Jestem po rozwodzie. Ex-małżonka ma pełne prawo do opieki nad dziećmi. Z drugiego nieformalnego jeszcze związku będę miał kolejne trzecie dziecko.
Ex-małżonka nigdzie nie pracuje i najprawdopodobniej otrzymuje 500+ na dwoje dzieci ze względu na niskie dochody.
Moje pytanie brzmi, czy w powyższej sytuacji należy mi się 500+ na trzecie dziecko i czy gdybym w drugim związku, był w małżeństwie, czy zmieniłoby to cokolwiek w mojej sytuacji?
Nie, Pana trzecie dziecko będzie traktowane w Pana przypadku jako “pierwsze w rodzinie”. We wniosku uwzględniamy tylko dzieci, nad którymi sprawujemy faktycznie opiekę i które z nami zamieszkują (w przypadku rozwodników, liczy sie wyrok sądu który określa miejsce zamieszkania dziecka). Uwzględnić 2 dzieci z pierwszego związku, może tylko była żona. Natomiast Pan może odliczyć od swojego dochodu alimenty, które Pan placi na dzieci ze związku z ex partnerką, jeśli są zasądzone wyrokiem sądu.