czy dochody mojego partnera beda sie liczyc do 500+ jesli wezme z nim slub?

Odpowiedziano

Witam mam synka z pierwszego zwiazku mam na niego przyznane 500+ czy w przypadku kiedy wezme slub z obecnym partnerem to zabiora mi 500+ nie pracuje bo jestem na zwolnieniu bo jestem w ciazy I ja nie mam zadnych dochodow procz alimentow na syna ale to nie wlicza sie w dochod. I ciekawi mnie jak to wyglada ktos pomoze?

Praktykant Dodał pytanie w 29 sierpnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Jeżeli weźmie Pani ślub to status Pani rodziny zmieni sięz dwu na trzyosobową.Nalezy to wtedy zgłosic w Mopsie i świadczenie będzie przeliczone. Zostaną wzięte pod uwagę dochody męza, ale zostana podzielone na 3 osoby

Ekspert Odpowiedział w 29 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

No okey a w przypadku tego jak jestem teraz w ciazy to tez musze im zglaszac ze powiekszy mi sie rodzina I jestem w zwiazku ale nie formalnym?

Praktykant Odpowiedział w 29 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

No tak,zgłasza Pani że powiekszyła się Pani rodzina. Na pewno o jedną osobę;)

Jesli chodzi o związki nieformalne to wszystko zależy….jeżeli dziecko będzie nosiło nazwisko ojca a Pani go nie poda do składu rodziny to automatycznie przy składaniu wniosku bedzie pytanie ( czy te pożniej żadanie wyjasnienia czy ojciec dziecka mieszka z Pania czy nie mieszka czy płaci alimenty itp….

Wg ustawy nie jest potrzebny slub aby występowac jako rodzina do 500 plus

Jesli poda Pani partnera i nowo narodzone dzieckoto dochód zostanie przeliczony na 4 osoby

A to co wnioskodawcy zgłaszaja…a  co jest w rzeczywistości to juz inna bajka;) …

Należy pamiętac tylko,że jezeli poda sie dane niezgodne ze stanem faktycznym,a Mops to sprawdzi….wyrywkowo albo na wniosek życzliwego sąsiada…to nalezy zwrócic całe nienależnie pobrane świadczenie wraz z odsetkami

Ekspert Odpowiedział w 29 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania