Co jest wliczane do dochodu ??
Witam, jaki właściwie brany jest dochód po uwagę ? czy uwzględniany jest tylko dochód za 2014 rok, czy należy do tego przedstawić aktualne zaświadczenie o zarobkach? Czyli,że należy dodać dochód za 2014 oraz obecnie uzyskiwany i podzielić przez liczbę osób w rodzinie? Złożyłam już wniosek ale tylko na jedno dziecko, ale gdyby się np. okazało,że jednak nie przekraczam tych 800 zł na osobę, to czy mogę złożyć wniosek ponownie? Proszę o informację.
W skrócie: dochód za rok 2014. Jeżeli po tym roku nastąpiła utrata lub uzyskanie dochodu to liczy sie nowy dochód. czyli np od 2014 do 2015 pracuję w jednym zakładzie i zarabiam 2000 i mam 1 dziecko. ( rodzina= ja + dziecko) 500 + mi się nie nalezy. (2000:2) Ale prace zmieniłam i od 2016 roku zarabiam w innym zakładzie 1500 zł. cyli dochód 2000 zł jest dochodem utraconym, natomiast 1500jest uzyskanym.Co oznacza że mój dochód na osobę do świadczenia wynosi 750 zł (1500 :2) więc świadczenie mi się nalezy
Oczywiście jesli chodzi o utratę oraz o uzyskanie dochodu to jest jeszcze wiele sytuacji których one dotyczą.
Jeżeli złozyła Pani wniosek na jedno dziecko to taki będzie rozpatrywany. Należy złożyć nowy wniosek ale wtedy na pewno za poprzedni okres nie otrzyma pani wyrównania
Witam serdecznie,
a co w przypadku sytuacji odwrotnej? W 2014 roku i w 2015 roku średnie zarobki na członka rodziny (ja+córka) nie przekroczyły średnio 800 miesięcznie natomiast od września 2015 roku do chwili obecnej (tj31/08/2016) mam zatrudnienie na 2500 netto co daje 1250/ os miesięcznie.
Czy w związku z tym że teraz mam lepszą sytuacje nie należy mi się świadczenie nawet na pierwszy okres od kwietnia 2016 do września 2017?
Jeżeli są brane pod uwagę dochody za 2014 rok to dlaczego nie chcą mi przyznać świadczenia chociaż na 1 okres? złozyłam wniosek w kwietniu – dziś dostałam odmowę
proszę o odpowiedź
Poniewaz rokiem bazowym jest rok 2014 dlatego sa brane pod uwagę dochody z tego roku.
Jednakże w ustawie zapisano również utratę i uzyskanie dochodu.
Czyli gdyby od 2014 roku pracowała pani w jednym zakładzie i nie nastapiłoby rozwiazanie umowy o prace,brane byłyby pod uwagę dochody za 2014 rok.
Natomiast zmiana pracy spowodowała zmiane dochodów. W tej sytuacji jest brany pod uwagę nowy dochód, a ten z 2014 roku jest dochodem utraconym i nie liczy sie go do świadczenia.
Podstawą w tym momencie w Pani przypadku jest dochód uzyskany w pazdzierniku 2015 roku
Tak zostało zapisane w ustawie,wiec Mops wydał prawidłowa decyzję