zmiana sytuacji finansowej a 500+

Witam.

Jeśli się mylę, proszę o odpowiedz.W 2014 mój dochód był liczony na troje (ja+konkubent+syn), więc mieściłabym się w wytycznych limitu dochodu aby otrzymać 500+, ale od stycznia 2015 roku ojciec dziecka nie mieszka z nami, a ja w maju 2015 r zmieniłam pracę na bardziej dochodową. Dochód większy i dzieli się na 2 osoby.przekraczam limit(ponad 1000 zł netto na osobę). Jestem osobą z grupą inwalidzką. Mam zasądzone alimenty na syna, ale ojciec dziecka nie płaci. Z funduszu alimentacyjnego również mi się nie należy świadczenie. Według prawa teoretycznie nie należy mi się zasiłek 500+, prawda? Nie chcę rzucać pracy dla tych 500+, więc praca na czarno mnie nie interesuje, jak to robią niektórzy. Ale nie mnie to oceniać. Tylko drażni mnie to , że uczciwie pracuję, wychowuję dziecko najlepiej jak mogę, wynajmuję stancję…i czemu moje dziecko ma być gorsze od innych. Tak samo chce jeść, mieć zaspokojone potrzeby bytowe jak inni.  Według prawa nic mu się nie należy. Powinno być wszyscy albo nikt.  Proszę o potwierdzenie moich wiadomości -interpretacji na temat 500+.

Praktykant Dodał pytanie w 1 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Jeśli była zmiana pracy to dochód z 2014 jest utracony (czyli nie ważny). No i jeśli aktualnie jest powyżej 800zł na osobę w rodzinie, to niestety świadczenie nie przysługuje.

Profesor Odpowiedział w 1 września 2016.
    Dodaj komentarz

Katarzyna1985 ma rację, niestety z tego, co Pani napisała świadczenie nie przysługuje. Niestety takie życie jest okrutne, znam kilkanaście przypadków mających taką sytuację jak Pani, jako urzędnikowi jest mi przykro, że osoby starające się, uczciwie pracujące, nie mają wsparcia ze strony państwa, a inni nic nie robiący żyją lepiej niż osoby pracujące, taka jest prawda…

Ekspert Odpowiedział w 2 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania