Jak ustalić, czy mogę wystąpić o 500plus na pierwsze dziecko?

Mogę zaznaczyć, że wnoszę o wypłatę również na pierwsze dziecko, jeśli razem z mężem w 2014 roku nie przekraczaliśmy zarobków 800zł brutto na osobę?
Mam sprawdzić kwotę brutto na naszym picie za 2014 i podzielić na 12 miesięcy i potem na liczbę członków rodziny?

W każdym miesiącu zarabialiśmy i zarabiamy inne kwoty, nie mamy stałej pensji. A od zeszłego miesiąca męża zdegradowano na niższe stanowisko i nasze zarobki spadły mocno poniżej limitu. To nie ma znaczenia, tylko rok 2014?

Praktykant Dodał pytanie w 3 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

800 zl netto na osobe, tak mozna wyliczyc to z pit , najlepiej poszukac w internecie wzoru tak jak przy rodzinnym. 12 miesiecy / liczbe osob  / odjac skladki zdrowotne

Doradca Odpowiedział w 4 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Z tym dochodem to różnie jest w necie każda i do. Jest inna.Nikt nie napisał jak dokładnie mops liczy dochody

Konsultant Odpowiedział w 4 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Ja raz sobie zaliczyłem ze należy mi się rodzinne według wzoru z neta A mops wyliczył mi że przekraczamy próg o 508 zł

Dodaj komentarz

Właśnie. Nigdzie nie jest to jasno wyjaśnione i nie ma wykazu różnych przypadków. Mąż teraz straci kolejny dochód z umów zleceń od połowy marca. To będzie miało znaczenie za dwa lata?

Praktykant Odpowiedział w 4 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Własnie dostałem odpowiedz z MOPSU na temat dochodu, jest tak jak myslałem cytuje całość….

W związku z Pani  zapytaniem odpowiadamy, iż zgodnie z ustawą o pomocy państwa
    w wychowywaniu dzieci dochodem  rodziny jest dochód w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych tj. dochód z zaświadczenia z urzędu skarbowego pomniejszony o podatek należny, składki na ubezpieczenie społeczne oraz zdrowotne. Podobnie jak w świadczeniach rodzinnych, ustalając dochód należy uwzględnić zarówno dochód utracony, jak również uzyskany.
    Dane o wysokości dochodu członków rodziny za 2014 r. oraz o wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne urząd pozyskuje samodzielnie natomiast obowiązkiem wnioskodawcy jest udokumentowanie zmian, które miały miejsce w dochodzie rodzin.

A to mój wzór obliczania…

DOCHÓD – PODATEK NALEŻNY – SKŁ.UB.SPOŁ.  = KWOTA

S=9%(PRZYCHÓD – SKŁ.UB.SPOŁ)

KWOTA – S = KWOTA DO ZASIŁKU

Kwotę do zasiłku należy podzielić przez 12 miesięcy i przez liczbę
    członków rodziny.

Kwoty mozemy znajść w w zaświadczeniu z urzędu skarbowego lub w zeznaniu
    podatkowym.

Dla ułatwienia napiszę tak

Przychód – koszty przychodu = dochód

Dochód – podatek – składki na us i uz =  dochód netto dzielimy go przez 12 miesięcy i liczbe osób i mamy wyliczone….

Dodaj komentarz

Która pozycja z PIT jest brana pod uwagę jako kwota podatku?

ta po odliczeniu zdrowotnej i ulgi na dziecko , czy ta przed ulgami i następnie odliczyć skladkę w pełni zapłacona do ZUS i odliczona ulga na dzieci?

pytam bo tu działaność gosp męża i moje um zlecenie i o prace.

umowa o prace za 2014 konczy mi się pod koniec marca, w od wrzesnia 2015 mam druga um o prace (obie na 1/2 etatu) jednak w marcu musze zrezygnowac z tej jednej i od kwietnia mam tylko ta druga (podpisana do grudnia) czy i jakie dokumenty powinnam dostarczyc.

maż nie zmienia rodzaju zatrudnienia ma własną działalność i jak to na własnym raz tak raz siak, czy on teraz jakieś świerze oswiadczenia musi złożyć (na podstawie ewidencji-ryczałt- jednak tu nie mam kosztów, ale jest na VAT i ma tu ewidencje kosztów czy coś musi przedłożyć, i czy w naszym przypadku będzie kontrolowany dochód 2015 bo tam może przekroczył 800zł- a teraz z nowu inaczej 🙁 )

Praktykant Odpowiedział w 10 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania