odrzucony wniosek na pierwsze dziecko, na drugie odrzucony z automatu
Witam wszystkich.
Czy ktoś może spotkał się z taka sytuacją. Mam dwoje dzieci. Wniosek na pierwsze dziecko został odrzucony z powodu braku jakiegoś dokumentu- w tym przypdaku pitu. Dosytałam wezwanie w celu doniesienia tej zguby. Niestety – tu moja wina- doniosłam je po terminie. Teraz dostałam postanowienie, że mój wniosek nie zostanie rozpoatrzony- ok- to rozumiem, na pierwsze dziecko- ALE NIESTETY WNIOSEK NA DRUGIE DZIECKO RÓWNIEŻ ZOSTAŁ ODRZUCONY. Pani w urzędzie niestety nie umiała mi powiedzieć jak się odwoływać w takej sytauacji. Mam jeszcze 12 dni aby sie odwoałać- czy może ktoś z Państwa miał taką sytuację? Dziękuję.
Urząd postąpił zgodnie z ustawą
Składała Pani jeden wniosek, na dwójkę dzieci.
W wyznaczonym terminie nie dostarczyła Pani brakującego dokumentu
Ustawa mówi że:
Art. 19.
1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze
wzywa pisemnie osobę ubiegającą się o świadczenie do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni
od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
2. W przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze
przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących
dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
Odwołanie można napisać własnymi słowami , ale obawiam się , że za wiele Pani nie wskóra
Najlepiej złożyć nowy wniosek
Dzień Dobry.
Bardzo dziękuję za odpowiedź:).
Pani w urzędzie nie wspomniała, że mogę złożyć w tej sytaucji nowy wniosek, tylko na drugie dziecko?
Czy istnieje taka mozliwość:)? Pamiętam, że termin kończył sie w czerwcu- czy moge prosić o więcej szczegółów w tej sprawie? Mąż od lipca zmienił pracę, zatem warunki finansowe sa juz inne więc i tak na pierwsze dziecko się nie kwalifikujemy.
Jeszcze raz bardzo dziekuję za szybka reakcję. Pozdraiam!
Tak składa Pani nowy wniosek. Na drugie dziecko.
Wniosek mozna złozyc w kazdym momencie.
Termin do konca czerwca obowiązywał tylko w przypadku wniosków z wyrównaniem ( za IV-VI) .
Jeżeli złozy Pani wniosek teraz będzie poprostu dostawała świadczenie od momentu złozenia KOMPLETNEGO wniosku
Jeśli zależy Pani na szybkiej wypłacie środków,to najlepiej zrobić to do 10 września ponieważ:
“Art. 21.
1. Świadczenie wychowawcze wypłaca się nie później niż ostatniego dnia miesiąca, za który przyznane zostało świadczenie wychowawcze.
2. W przypadku złożenia wniosku w sprawie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego po 10. dniu miesiąca,świadczenie wychowawcze za dany miesiąc wypłaca się najpóźniej ostatniego dnia miesiąca następującego po miesiącu,w którym złożono wniosek.
Super.
Bardzo dziekuję za pomoc- była nieoceniona w tym przypadku;).
Jestem bardzo wdzięczna za tą korespondencję!
Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam:).