Ile mogę zarobić?

Drodzy użytkownicy forum, być może ktoś z Was będzie w stanie udzielić mi informacji, ponieważ szukając pomocy w swoim mieście trafiłam na opór urzędniczy i zwyczajnie potraktowano mnie jak złodzieja. Chciałabym się dowiedzieć, ile w mojej sytuacji mogłabym zarobić nie tracąc alimentów z Funduszu Alimentacyjnego i nie tracąc dodatku wychowawczego 500 plus. Sytuacja jest trudna. Mam dwoje dzieci w wieku przedszkolnym, jestem po rozwodzie. Były mąż zostawił mnie z długami, przed urodzeniem drugiego dziecka. Wywalczyłam w sądzie alimenty, ale długo byłam bez żadnych środków do życia i nie mogłam po urodzeniu drugiego dziecka wrócić do pracy, nie utrzymałabym się z dwójka maluchów w dużym mieście przy obciążeniu kredytowym. Dodam, że były mąż nie płaci zasądzonych alimentów i od prawie dwóch lat nie interesuje się w żaden sposób dziećmi. Do końca września mam umowę zlecenie. Od października chciałabym podjąć pracę na umowę o pracę. Stąd moje pytanie. Jest nas w rodzinie tylko troje. Ja i dwoje dzieci. Czy ktoś z Państwa mógłby mi pomóc w obliczeniu możliwości zarobku. Pieniądze z alimentów i 500 plus, na prawdę pomagają mi utrzymać dzieci, a do tej pory to rodzina pomagała spłacać kredyty. Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.

Konsultant Dodał pytanie w 6 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 8 Odpowiedź(i)

Ile wynoszą alimenty z FA z 2014r?

Ekspert Odpowiedział w 6 września 2016.
    Dodaj komentarz

Każde z dzieci ma zasądzone po 600 zł.  Z FA otrzymują po 500 zł.

Konsultant Odpowiedział w 6 września 2016.
    Dodaj komentarz

świadczenie wychowawcze: 2×500 zł= 1000zł/ mies.

Kryterium dochodowe rodziny : 3os. x 800 zł= 2400 zł

2400zł- 1000 zł= 1400 zł

zatem mogłaby Pani zarabiać do 1400zł ( najniższa krajowa ok. 1355 zł)

Jeśli chodzi o Fundusz: kryterium dochodowe: 725 zł x 3 os. = 2175 zł ( nie wlicza się do dochodu alimentów z FA, tylko dochód z pracy)

A czy przypadkiem nie pobierała Pani stypendium socjalnego na dzieci w 2014r? bo to też wlicza się do dochodu….

Dodaj komentarz

Witam, dzieci otrzymywały zasiłek rodzinny. Z drugiego akapitu wnioskuję, że do kryterium dochodowego świadczenia wychowaczego wlicza się ubiegłoroczne świadczenie wychowawcze?

Czy alimenty otrzymywane z funduszu wliczają się do kryterium dochodowego świadczenia wychowawczego?

I czy świadczenie wychowawcze wlicza się do kryterium dochodowego alimentów?

Jaka jest podstawa prawna?

Dodaj komentarz

nie świadczenie wychowawcze nie wlicza się do dochodu ( w  ubiegłym roku nie było jeszcze świadczenia wychowawczego, 2 dzieci x 500 zł z FA)

Alimenty z Funduszu wliczają się do dochodu przy świadczeniach rodzinnych i świadczeniu wychowawczym.

Świadczenie wychowawcze nie wlicza się do dochodu przy FA.

Dodaj komentarz

Dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Witam,

mam jeszcze jedno pytanie. Do kryterium dochodowego wlicza się zarobek netto czy brutto. Interesuje mnie to, ile mogę zarobić “na rękę”.

Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zarobek netto

Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania