Jedno z dzieci będzie pełnoletnie w lipcu tego roku

Mam czwórkę dzieci. Syn jest pełnoletni, córka skończy 18 lat w lipcu tego roku, a pozostali 16 i 14 lat.  Ile dostaniemy na starcie programu i jak tu jest liczona córka, która kończy 18 lat w lipcu? I co od lipca? Czy wtedy to się zmienia automatycznie, czy jak???

Praktykant Dodał pytanie w 4 marca 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Na córke dostanie Pani do lipca 500 zl

Doradca Odpowiedział w 4 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli 18 letni syn jest liczony jako pierwsze dziecko i prawie 18 letnia córka jako drugie, której przysługuje?

Czyli do lipca otrzymalibyśmy 1500zł, a później 1000 tak?

Praktykant Odpowiedział w 4 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Nie, najstarszy syn ukończył już 18 lat, więc pierwszym dzieckiem jest teraz córka, która niedługo skończy 18 lat. Na nią dostanie pani 500 zł, jeżeli dochody w rodzinie (z 2014 roku z uwzględnieniem obecnej sytuacji – dochodów uzyskanych/utraconych) nie przekroczą 800 zł netto na osobę. Na młodszych synów otrzyma pani (do lipca) 500 zł bez progu dochodowego. Gdy córka skończy 18 lat, za pierwsze dziecko zostanie uznany syn 16-letni. Na niego dostanie pani świadczenie po spełnieniu progu dochodowego, a na młodszego 500 zł niezależnie od dochodów.

Ekspert Odpowiedział w 9 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Mam jeszcze pytanie. Jak traktować sformułowanie do i od lipca? Czy w lipcu jeszcze sytuacja się nie zmieni co do wielkości świadczenia? Córka kończy 18 lat 12 lipca.

Czy ja muszę coś z tym robić, czy zmiana nastąpi automatycznie?

Praktykant Odpowiedział w 27 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania