Utrata dochodu czy nalezy mi sie 500 plus

Witam, prosze mi udzielić informacji. W czerwcu urodziłam dziecko, przebywam na zasiląż pracuje na najnizszej od dni 15.06.2016 ( dostal umowe na okres probny na 3 miesiace) i niestety dochod zostal przekroczony wyszlo nam 812 zl na osob,e. Ale po 3 miesiacach probnych mąż u tego samego pracodawcy dostal umowe na 3/4 etatu czyli juz 1000 zl na reke( poniewaz jest to firma budowlana i nie ma takiego zapotrzebowania w sezonie zimowym na pracownikow) i teraz moje pytanie, dochod nam sie obnizyl, bo wychodzi moj 1080 i meza 1030 od miesiaca wrzesien Czy moge skladac ponownie wniosek 500 plus ze utracilismy dochody? czy dopiero od nowego roku? Bo bylam w mojej miejscowosci i mi odmowili, powiedzieli ze musialabym miec swiadectwo pracy meza ze zakonczyl stosunek pracy, ale jak skoro umowe dostal u tego samego pracodawcy ale na 3/4 etatu? Czy moge ubiegac sie o 500 plus w tym roku? aczy dopierfo w 2017 I jesli w 2017 to na jakich zasadach? znow bede nusiala miec swiadectwo pracy? przeciez wg prawa mamy bardzo niski dochod i nam powinno sie to swiadczenie nalezec

Praktykant Dodał pytanie w 8 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Jeżeli nie ma świadectwa to nie jest to utrata dochodu, proszę zajrzeć do ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci. art 2 pkt 19 obniżenie wymiaru pracy to nie utrata. Może warto porozumieć się z pracodawcą, żeby wystawił świadectwo i dał nową umowę.

Ekspert Odpowiedział w 8 września 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli jesli maz dostał by świadectwo pracy to by wznowił mój wniosek i dostaliśmy 500 plus? A jeśli nie to czy od nowego roku mogę złożyć wniosek normalnie, bo ja mam zasiłek macierzyński do czerwca 1080 i mąż od września do grudnia 2017 umowa 3/4  1033 , wiec bardzo niski dochód,  to jak to będzie wygloda lo jeśli tego świadectwa nie dostarczenia w roku 2017? Mam prawo ubiegać się?

Praktykant Odpowiedział w 8 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania