Uzyskanie dochodu a wypłata świadczenia za dany miesiąc

Witam

Bardzo proszę o poradę. Od 3.10.2016 r. mam zostać zatrudniona w oparciu o umowę o pracę. Obecnie mam przyznane 500 zł na pierwsze dziecko. Dochód  z pracy najprawdopodobniej przekroczy próg dochodowy, lecz nie mam co do tego stuprocentowej pewności.Pierwszą wypłatę dostanę pod koniec października br. Z tego co wyczytałam to należy dostarczyć zaświadczenie o wysokości dochodu następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty, a wiec rozumiem, że będzie to listopad 2016. Co w takim razie ze świadczeniem w październiku-przysługuje mi czy nie? Jeżeli okaże się, że próg dochodowy został przekroczony to będę musiała oddać to 500 zł z października?  Czy świadczenie za dany miesiąc uwzględnia sytuację dochodową z tego miesiąca czy też z miesiąca poprzedniego jak jest na przykład w przypadku świadczeń z MOPS? bardzo proszę o odpowiedź. Z góry serdecznie dziękuję

Konsultant Dodał pytanie w 8 września 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

w ciagu 14 dni zgłasza Pani zatrudnienie

Świadczenie zostaje zawieszone

Przedstawia Pani zaswiadczenie o dochodach ( na poczatku grudnia)

Jezeli się Pani kwalifikuje to swiadczenie zostaje wypłacone z wyrównaniem

Ekspert Odpowiedział w 8 września 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Poszukiwałam też samodzielnie informacji na ten temat w internecie i znalazłam rozbieżną informację.

W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty.(art. 24 ust. 7 ustawy o świadczeniach rodzinnych).

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wynika z tego, że świadczenie w październiku powinno mi normalnie przysługiwać?

Konsultant Odpowiedział w 9 września 2016.
    Dodaj komentarz

Niestety nie otrzymałam odpowiedzi na drugie pytanie, może zatem wytłumaczę kwestie bardziej klarownie.

Świadczenie otrzymuje zawsze około 5-go dnia każdego miesiąca. Na zgłoszenie do urzędu, że podjęłam pracę mam 14 dni. Co w takim razie ze świadczeniem październikowym, jeśli zatrudnienie zgłoszę już po otrzymaniu świadczenia? (zakładając oczywiście, że dochód przekroczy próg). Czy zostanie ono uznane za niezależnie pobrane i będę musiała je zwrócić w grudniu skoro zaświadczenie o zarobkach ma być za listopad? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie ukrywam, ze w przypadku zabrania świadczenia 500 zł na dziecko w październiku zostanę bez żadnego dochodu, bo pierwszą pensję otrzymam dopiero pod koniec października.

Konsultant Odpowiedział w 21 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania