dzierzawa ziemi 500+
Witam
Jestem sam z synem w tym roku oddałem w dzierzawe 9.8h ziemi.
Czy dochod o przyznanie 500+ liczy sie ten z otrzymania z umowy dzierzawy czy jak wczesniej z hektarów przeliczeniowych czyli jak za 2014r.208zł za 1h/miesiecznie?
w 2014r. miał Pan gospodarstwo zatem dochód z gospodarstwa.
tak w 2014r wiem ze dochod z gospodarstwa ale jak bedzie brane to pod uwage w roku 2017 jak bede skladał wniosek o 500+ dochod od hektara przeliczeniowego czy dochod z umowy dzierzawy?
Zależy komu oddał Pan w dzierzawe;)
zacytuje:)
Ustalając dochód rodziny uzyskany z gospodarstwa rolnego, do powierzchni gospodarstwa stanowiącego podstawę wymiaru podatku rolnego wlicza się obszary rolne oddane w dzierżawę z wyjątkiem:
1) oddanej w dzierżawę, na podstawie umowy dzierżawy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, części lub całości znajdującego się w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego;
2) gospodarstwa rolnego wniesionego do użytkowania przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną;
3) gospodarstwa rolnego oddanego w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem Środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Ustalając dochód rodziny uzyskany przez dzierżawcę gospodarstwa rolnego oddanego w dzierżawę na powyżej wymienionych zasadach, dochód uzyskany z gospodarstwa rolnego pomniejsza się o zapłacony czynsz z tytułu dzierżawy. Natomiast ustalając dochód rodziny uzyskany z wydzierżawionego od Agencji Nieruchomości Rolnych gospodarstwa rolnego, dochód uzyskany z gospodarstwa rolnego pomniejsza się o zapłacony czynsz z tytułu dzierżawy.