500+ na 1 dziecko

Dzień dobry, Chciałabym się dowiedzieć czy moja sytuacja kwalifikuje się do przyznania 500+ na pierwsze dziecko:

• jestem bezrobotna- bez prawa do zasiłku- od miesiąca,
  • w 2015 pracowałam do maja 2016-potem zasiłek dla bezrobotnych i od końca października do marca 2016,
  • mąż zarabia najmniejszą krajową
  • mamy 1 dziecko

Uprzejmie proszę o odpowiedz czy jest szansa na otrzymanie 500+ w powyższej sytuacji.   Pozdrawiam serdecznie

Konsultant Dodał pytanie w 15 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Tak

Jezeli niema innych dochodów , to na chwilę obecna liczy sie dochód męza. (jezeli maz od 2014 roku pracuje nieustannie w jednym miejscu to za rok 2014-jezeli zmienił prace to za drugi miesiac nowej pracy)

Pani dochody sa utracone

Ekspert Odpowiedział w 15 września 2016.
    Dodaj komentarz

Maż pracuje na najniższej krajowej od stycznia 2016-wcześniej od października był na zasiłku dla bezrobotnych- czy to ma znaczenie i czy mimo, tego się kwalifikujemy do przyznania 500+?

Bardzo dziękuje za odpowiedz.

Konsultant Odpowiedział w 15 września 2016.
    Dodaj komentarz

jezeli jest to nowa umowa o prace, a za 2014 rok ma swiadectwo pracy., to wtedy pod uwage jest brany dochód z pazdziernika 2015,

jezeli zmiana wynagrodzenia jest spowodowana aneksem do umowy to wtedy licza sie dochody za 2014.

Zakładam że nowa

Wiec dochód męza: =1355 plus dochód Pani = 0

Maz przedstawia zaswiadczenie o zarobkach za  X 2015, Pani z Up decyzję o tym że nie pobiera pani zasiłku.

plus świadectwa pracy Pani i męza

Dochód na osobe wychodzi ok 450 zł wiec jak najbardziej należy się 500 zł

Mozna złożyć dodatkowo wniosek o rodzinne, bo tez się bedą Państwo kwalifikować

Ekspert Odpowiedział w 15 września 2016.
    Dodaj komentarz

Tak jak napisała wiolam, proszę składać wniosek na 500 + i rodzinne.

Ekspert Odpowiedział w 16 września 2016.
    Dodaj komentarz

Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Mam już przygotowane wszystkie dokumenty.

Mam jednak pytanie, czy otrzymam tzw. wyrównanie od września, bo od września jestem bezrobotna z prawem do miesięcznego zasiłku, który się skończył i teraz jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku.

Uprzejmie proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie!

Konsultant Odpowiedział w 10 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania