500+ na 1 dziecko
Dzień dobry, Chciałabym się dowiedzieć czy moja sytuacja kwalifikuje się do przyznania 500+ na pierwsze dziecko:
- jestem bezrobotna- bez prawa do zasiłku- od miesiąca,
- w 2015 pracowałam do maja 2016-potem zasiłek dla bezrobotnych i od końca października do marca 2016,
- mąż zarabia najmniejszą krajową
- mamy 1 dziecko
Uprzejmie proszę o odpowiedz czy jest szansa na otrzymanie 500+ w powyższej sytuacji. Pozdrawiam serdecznie
Tak
Jezeli niema innych dochodów , to na chwilę obecna liczy sie dochód męza. (jezeli maz od 2014 roku pracuje nieustannie w jednym miejscu to za rok 2014-jezeli zmienił prace to za drugi miesiac nowej pracy)
Pani dochody sa utracone
Maż pracuje na najniższej krajowej od stycznia 2016-wcześniej od października był na zasiłku dla bezrobotnych- czy to ma znaczenie i czy mimo, tego się kwalifikujemy do przyznania 500+?
Bardzo dziękuje za odpowiedz.
jezeli jest to nowa umowa o prace, a za 2014 rok ma swiadectwo pracy., to wtedy pod uwage jest brany dochód z pazdziernika 2015,
jezeli zmiana wynagrodzenia jest spowodowana aneksem do umowy to wtedy licza sie dochody za 2014.
Zakładam że nowa
Wiec dochód męza: =1355 plus dochód Pani = 0
Maz przedstawia zaswiadczenie o zarobkach za X 2015, Pani z Up decyzję o tym że nie pobiera pani zasiłku.
plus świadectwa pracy Pani i męza
Dochód na osobe wychodzi ok 450 zł wiec jak najbardziej należy się 500 zł
Mozna złożyć dodatkowo wniosek o rodzinne, bo tez się bedą Państwo kwalifikować
Tak jak napisała wiolam, proszę składać wniosek na 500 + i rodzinne.
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Mam już przygotowane wszystkie dokumenty.
Mam jednak pytanie, czy otrzymam tzw. wyrównanie od września, bo od września jestem bezrobotna z prawem do miesięcznego zasiłku, który się skończył i teraz jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku.
Uprzejmie proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie!