Zasiłek macierzyński jako dochód w pełni utracony.

Dzień dobry.

Żona prowadzi działalność gospodarczą. Urodziła we wrześniu 2014 i była na macierzyńskim do połowy 2015 roku. W tym czasie normalnie ZUS wypłacał zasiłek macierzyński. Zgłosiliśmy z żoną pierwsze dziecko do programu 500+ i przyznali nam świadczenie. Uznano wtedy dochód z zasiłku macierzyńskiego jako dochód utracony. Kilka dni temu byłem w MOPSie zgłosić drugie dziecko do programu + becikowe. Tym razem (inna Pani) uznała, że nie można zasiłku macierzyńskiego traktować jako dochód utracony i chcą zgłosić moją sprawę do kierownika (który poprzednio wydał pozytywną decyzję o przyznaniu) żeby sprawdzili, czy przyznano nam słusznie 500 zł na pierwsze dziecko. Pytanie: czy są przepisy, które jasno określają czy i jeśli tak, to kiedy uznaje się kwotę zasiłku macierzyńskiego jako dochód utracony? Czytałem ustawę, ale była tam mowa jedynie o kwestii wstrzymania działalności.

Konsultant Dodał pytanie w 15 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 8 Odpowiedź(i)

jesli dzialalnosc nie byla zawieszona to macierzynski nie jest dochodem utraconym

Ekspert Odpowiedział w 15 września 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli mam to rozumieć, że pierwsze świadczenie przyznali nam niesłusznie ? Jeśli wliczą zasiłek macierzyński to przekroczymy próg.

EDIT@ I jeszcze, czy jeśli żona w 2014 pobierała świadczenie z tytułu urlopu macierzyńskiego przez 3 miesiące i dalej w 2015 roku, to będą brali pod uwagę jedynie te 3 miesiące ?

I ostatnie, czy jeśli mi cofną decyzję, to mogę wystąpić jeszcze raz, tylko uwzględniając już poprawnie dochody z 2014 i podzielone już tym razem na cztery osoby ?

Konsultant Odpowiedział w 16 września 2016.
    Dodaj komentarz

tak, dochód za rok 2014 z działalnosci plus macierzyńskie za 3 miesiące. Rozumiem , że żona nadal prowadzi działalnosc

Tak aktualnie po urodzeniu drugiego dziecka moze Pan wnioskowac jako 4 osobowa rodzina. Do konca wrzesnia 2017 roku brane sa pod uwagę dochody z roku 2014 ( bez wzgledu na to ilu osobowa rodziną byli Państwo w roku 2014), oczywiscie z uwzględnieniem wszystkich dochodów utraconych i uzyskanych po tym roku

Ekspert Odpowiedział w 16 września 2016.
    Dodaj komentarz

Jeszcze ma jedno pytanie, jeśli mogę prosić o poradę.

Czy świadczenia chorobowe z 2014 przed przejściem na macierzyński również wliczają się do dochodu na 2014 ?

Konsultant Odpowiedział w 19 września 2016.
    Dodaj komentarz

tak

Ekspert Odpowiedział w 19 września 2016.
    Dodaj komentarz

Niestety sprawa nie ma pozytywnego zakończenia dla nas. Pani stwierdziła, że decyzja została błędnie wydana i będą kazali nam zwrócić całe pieniądze, jakie do tej pory otrzymaliśmy. Pytanie, czy mają podstawy ? Czy jesteśmy finansowo odpowiedzialni za błędnie wystawioną decyzję ? W kwietniu Pani w MOPsie, która pomagała nam wypełniać wniosek pokazywała, że są to dochody utracone i dyktowała nam oświadczenie które dochody i w jakiej kwocie są utracone i pod tym się podpisaliśmy. Teraz się wypierają tego, że cokolwiek nam było dyktowane i złożyliśmy błędne oświadczenia. zarzuca nam się kłamstwo, podczas gdy to pracownicy MOPsu nie znali przepisów.

Czy muszę oddawać im pieniądze ?

Który rok będą brali pod uwagę w 2017 ?

Czy mogę wtedy ubiegać się ponownie o świadczenie w przypadku brania pod uwagę 2016 roku ? Sytuacja nam się znacznie pogorszyła od tego czasu.

Konsultant Odpowiedział w 20 września 2016.
    Dodaj komentarz

niestety. takie mamy prawo. błąd urzednika, ale Państawa podpis, Urzednik co najwyzej dostanie upomnienie :(( wiem, ze to niesprawiedliwe, bo proszac o rade w urzedzie oczekuje od urzednika ze merytorycznie jest przygotowany do tematu.

Trzeba chyba by wszedzie chodzic z kamera i dyktafonem zeby moc udowodnic bład urzednika.

Tak, trzeba bedzie zwrócic 🙁 jedynie mozna sie odwolywac od odsetek-pewnie urzad sam sobie sciagnie-tzn przez kilka miesiecy nie wypłaci swiadczenia na druie dziecko

Bo na drugie sie nalezy z zasady, bez dochodów- wystarczy wniosek

Na okres zasilkowy 2017/2018 beda brane pod uwage dochody  z roku 2016, z uwzglednieniem utraty/uzyskania dochodu

Ekspert Odpowiedział w 20 września 2016.
    Dodaj komentarz

Bardzo dziękuję Pani za wszystkie odpowiedzi.

Bardzo mi Pani pomogła rozjaśnić umysł w tych kwestiach.

Konsultant Odpowiedział w 21 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania