dochód utracony

Dzień dobry.

Moje pytanie dotyczy dochodu utraconego z tytułu przejścia na urlop macierzyński.

Synka urodziłam w lipcu tego roku. Jak rozumiem pod uwagę przy obliczaniu dochodu, w sytuacji,gdy staram się o przyznanie świadczenia 500+ na pierwsze dziecko, brane są pod uwagę dochody z 2014 r.

Czy jeżeli aktualnie przebywam na  urlopie macierzyńskim (do 4 lipca 2017 r.)  i pracodawca wypłaca mi 80% pensji, mogę to potraktować jako dochód utracony i starać się o przyznanie świadczenia?

W chwili obecnej, jeżeli wezmę pod uwagę dochód z 2014 r. niestety przekraczam 800 zł na osobę w rodzinie.

Mój partner (jesteśmy w związku nieformalnym) w 2014 r. pracował na umowę zlecenie. W chwili obecnej nie pracuje, studiuje na studiach doktoranckich. Co w takiej sytuacji z jego dochodem? Czy jeżeli pracował na umowę zlecenie również uważamy to za dochód utracony?

I ostatnia kwestia – czy podając dochód odliczam stawki na ubezpieczenie społeczne?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Praktykant Dodał pytanie w 17 września 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

macierzyński nie jest utratą dochodu ( jest traktowany jako utrata/uzyskanie tylko w sytuacji jezeli jest wypłacany po zakonczeniu stosunku pracy, a nie w trakcie jego trwania)

jezeli Partner juz nie pracuje jego dochód jest dochodem utraconym.

Aby obliczyc dochód:

przychod

– koszty uzyskania przychodu

– należny podatek dochodowy od osób fizycznych

– składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu

– składki na ubezpieczenie zdrowotne,

Ekspert Odpowiedział w 18 września 2016.
    Dodaj komentarz

U Pani: jeśli stosunek pracy nie został przerwany, liczą się dochody z 2014. U partnera dochód utracony czyli jego zarobków nie będą brać pod uwagę.

Profesor Odpowiedział w 18 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania