Dochód a sprzedaż mieszkania

Witam. Od kwietnia otrzymujemy z żoną 500+ na pierwsze dziecko z uwagi na niskie dochody.

W sierpniu sprzedałem należącą do mnie 1/4 część domu, odziedziczoną ok. 7 lat temu, (sprzedaż jest zwolniona z 19% podatku). Pieniądze ze sprzedaży zostały wykorzystane na zakup mieszkania (a dokładnie połowy udziału w prawie do mieszkania). Czy dochód ze sprzedaży domu (mimo że pieniądze od razu zostały wydane na cele mieszkaniowe) należy zgłosić jako dochód uzyskany? W art. 2 pkt. 20 Ustawy (o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci) nie wymieniono dochodu tego typu. Ewentualnie gdzie mogę się udać po interpretację, do Urzędu Miasta, czy Urzędu Skarbowego?

I jeszcze pytanie, jeśli kwota ze sprzedaży zostanie uznana za dochód, czy będę musiał zwrócić kwotę 500 zł już za sierpień czy od września?

Konsultant Dodał pytanie w 19 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

wyrok wojewódzkiego sądu administracyjnego w Krakowie z dnia 3.07.2014 roku – sygn. III SA/Kr 350/14 „(…)do dochodu rodziny stanowiącego podstawę wyliczenia zasiłku rodzinnego nie należy wliczać dochodu uzyskanego ze sprzedaży nieruchomości, jeżeli dochód ten został przeznaczony na cele mieszkaniowe i w związku z tym korzysta ze zwolnienia z obowiązku zapłaty podatku dochodowego od osób fizycznych.”

500 plus kieruje sie podobnymi kryteriami co rodzinne :))

Ekspert Odpowiedział w 19 września 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za odpowiedź, a w takim razie nic nie zgłaszać, czy trzeba zgłosić żeby spać spokojnie, a oni to rozpatrzą?

Konsultant Odpowiedział w 19 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania