Do dochodu z którego roku będzie wliczany zasiłek rodzinny pobierany od stycznia 2016.r?

Witam.

Moje pytanie dotyczy zasiłku rodzinnego. W styczniu tego roku, zgodnie z ustawą złotówka za złotówkę, złożyłam wniosek o zasiłek na dwoje moich dzieci. W lutym została przelana na konto pierwsza wypłata świadczenia, z wyrównaniem za styczeń.

Z tego co się orientuję, by otrzymać 500 zł. na pierwsze dziecko, będzie brany pod uwagę dochód za 2014r.- suma 800zł. netto nie została wtedy przez nas  przekroczona. W 2015r. też jej nie przekroczyliśmy, ale podejrzewam, że w 2016r. już przekroczymy ze względu na zasiłek rodzinny. Stąd moje pytanie :

1. Czy zasiłek rodzinny pobierany od 2016r. wliczany będzie do dochodu za 2016r.?

2. Gdybym zrezygnowała z zasiłku rodzinnego od kwietnia 2016r., to dochód z niego otrzymany będzie dzielony przez 12 miesięcy, czy przez te trzy miesiące, w których był pobierany?

3. Dlaczego dochód za 2015r. nie będzie brany pod uwagę?. Zostanie pominięty?.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Konsultant Dodał pytanie w 6 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)
    1. Zasiłek rodzinny nie jest wliczany do dochodu. Jeżeli nie przekroczyła pani progu i otrzymuje zasiłek rodzinny, to 500 zł na dziecko również będzie się pani należeć.
    2. Analogicznie – zasiłek rodzinny to nie dochód.
    3. Nie będzie, ponieważ wtedy w 2016 r. ludzie musieliby złożyć wniosek dwa razy. Raz w kwietniu i raz we wrześniu  żeby się wyrównały okresy zasiłkowe. Żeby ułatwić zrezygnowano ze składania dwóch wniosków, akurat wypadnie tak, że rok 2015 zostanie pominięty.
    Ekspert Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania