500+ a dochody

Witam… W sierpniu urodziłam córeczkę. Od lipca 2014 podjęłam prace na umowę o pracę na najniższej krajowej. Mój partner również rozpoczął prace w tej samej firmie w czerwcu 2015r. Aktualne jesteśmy w związku nieformalnym mieszkamy razem tylko partner jest nie zameldowany. Mam jakieś szanse żeby dostać 500+ na moje dziecko?

Praktykant Dodał pytanie w 22 września 2016 w kategorii AKTUALNOŚCI.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

zaloze ze partner pracuje tez na najnizszej krajowej, to gdzie jest zameldowany nie ma znaczenia

wariant 1 . sa panstwo rodzina 3 osobowa.Łaczny dochód to ok 2700 netto czyli ok 900 zł na osobe = 500 plus nie przysługuje

wariant 2- podaje pani siebie i dziecko, nie uwzglednia partnera. pani dochód 1355 / 2 osoby = 680 na osobe= 500 plus przysłuuje

Decyzja nalezy do Pani. Jednakże proszę pamiętac , że podpisuje Pani wniosek pod grożbą odpowiedzialnosci karnej za podanie nieprawdy.

W sytuacji gdy nie poda Pani partnera, a urząd to sprawdzi ( sam, albo na skutek informacji z zewnątrz), nie dosc ze bedzie Pani musiała zwrócić wszystko wraz z odsetkami, to może Pani odpowiadac jeszcze za oszustwo ( celowe wprowadzenie w błąd, w celu uzyskania korzyści majątkowej)

Ekspert Odpowiedział w 22 września 2016.
    Dodaj komentarz

Dochód partnera będzie wtedy liczony od 2015r?

Praktykant Odpowiedział w 22 września 2016.
    Dodaj komentarz

Dochód bedzie brany za 2 przepracowany miesiąc.

Profesor Odpowiedział w 22 września 2016.
    Dodaj komentarz

czyli jesli nie zmienił pracy, za lipiec 2015 🙂

Ekspert Odpowiedział w 22 września 2016.
    Dodaj komentarz

Tak jak napisały wiolam i Katarzyna1985

Ekspert Odpowiedział w 23 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania