zmiana umowy o pracę a 500+ na pierwsze dziecko

witam. Pobieram 500+ na pierwsze dziecko. We wrześniu zmieniła mi się umowa o pracę, mam to samo stanowisko, jedynie zwiększony etat a tym samym zarobek. Z pewnością będę miała teraz przekroczony próg dochodowy. Byłam z umową z MOPSie jednak Pani powiedziała mi, że nie wpływa to na pobór zasiłku. W przypadku gdybym miała dodatkową umowę zlecenie lub dzieło to tak lub gdybym otrzymała świadectwo pracy po tej pierwszej umowie. Tłumaczyłam Pani, że teraz mi przekracza ten próg i nie chciałabym żeby ktoś mi potem powiedział, że mam zwracać pieniążki, jednak ona stwierdziła, że dopiero w następnym roku jak będą na nowo przeliczać to wtedy nie dostaniemy zasiłku. Skserowała umowę i napisała na niej kontynuacja 500+. Chciałam się upewnić czy tak to działa, ponieważ nie chcę mieć w późniejszym czasie problemów.

Praktykant Dodał pytanie w 27 września 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Zmiana etatu dokonała sie na podstawie aneksu do umowy czy została podpisana nowa umowa i otrzymała Pani świadectwo pracy?

Profesor Odpowiedział w 27 września 2016.
    Dodaj komentarz

nie było świadectwa pracy, ale pisze UMOWA O PRACĘ a nie ANEKS…  Pracuję w placówce oświatowej  na stanowisku nauczyciela. Ta sama placówka i ta sama praca tylko zwiększenie etatu na pełny wymiar.

Praktykant Odpowiedział w 27 września 2016.
    Dodaj komentarz

to pani w Mopsie ma racje. nie ma swiadectwa pracy = nie ma utraconego dochodu;)

Ekspert Odpowiedział w 28 września 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli świadczenie mi się należy chociaż teraz przekraczam 800 zł tak? Czy potrzebne jest mi jakieś potwierdzenie z MOPSu że byłam i przedstawiłam tą umowę?

Praktykant Odpowiedział w 28 września 2016.
    Dodaj komentarz

nic, nie jest potrzebne.Takie sytuacje reguluje ustawa

POPROSTU W nastepnym okresie zasiłkowym ,jesli przekroczy Pani te 800 zł to nie dostanie swiadczenia

Ekspert Odpowiedział w 28 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania