500 plus

Witam!

W listopadzie kończy mi się roczny urlop macierzyński. Jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Postanowiliśmy z mężem że po zakończeniu uropu macierzyńskiego przejdę na bezpłatny urlop wychowawczy. Mamy tylko jedno dziecko a w momencie kiedy przejdę na urlop wychowawczy Nasze dochody nie będą przekraczać 800 zł na osobę. Chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tymi zaświadczeniami o uzyskanych dochodach ponieważ jeśli w grudniu złożę wniosek to zaświadczenie będzie zawierać dochody, których juz nie będę mieć i mój wniosek zostanie odrzucony?

Praktykant Dodał pytanie w 28 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Nie ma znaczenia kiedy złoży Pani wniosek bo i tak zostanie odrzucony. Przejście na bezpłatny urlop wychowawczy nie przerywa stosunku pracy wiec nie ma mowy o dochodzie utraconym. Nadal bedą sie liczyć dochody za 2014 a jesli Po 2014 była zmiana zatrudnienia to za drugi przepracowany miesiąc.

Profesor Odpowiedział w 28 września 2016.
    Dodaj komentarz

Nie tak do konća ponieważ:

uzyskanie prawa do urlopu wychowawczego jest utrata dochodu (art2.pkt 19 a ustawy)

Trzeba w Mopsie przedstawić zaswiadczenie od pracodawcy o uzyskanym urlopie wychowawczym i jezeli dochody nie przekroczą świadczenie będzie przysługiwac od dnia złożenia wniosku

Ekspert Odpowiedział w 29 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania