Rezygnacja z części świadczenia

Witam, mamy z ex partnerem 3 dzieci, odszedł do innej kobiety 3 miesiące temu. Od dwóch tygodni najstarsza córka (8 lat) przebywa u niego. Mam przyznane świadczenie na całą 3 dzieci. Czy mogę zrezygnować ze świadczenia na córkę, zachowując na pozostałą dwójkę dzieci? Gdzie mam się udać, czy są specjalne wnioski do rezygnacji? Proszę o odp.

Praktykant Dodał pytanie w 28 września 2016 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Dodam że córka przebywa u niego bo nie odwiózł jej do mnie po widzeniu. Zadzwonił tylko ze stwierdzeniem że jej nie odda. Jest nachalny, codziennie przyjeżdża i wyłudza ode mnie pieniądze. Twierdzi że skoro dziecko przebywa u niego to powinnam mu to świadczenie oddać. Dlatego chciałam zrezygnować z niego na to jedno dziecko. Być może jest to jedyny sposób aby udowodnić że przetrzymuje ją ze względu na świadczenie. Bardzo proszę o jakąś odp., jestem zdesperowana, chce odzyskać córkę!!!

Praktykant Odpowiedział w 28 września 2016.
    Dodaj komentarz

Nie skupiała bym sie w tym przypadku na świadczeniu. Prosze zgłosić sprawę na policję. Zrezygnuje Pani ze świadczenia na jedno dziecko, to zabierze drugie. To nie jest metoda.

Profesor Odpowiedział w 28 września 2016.
    Dodaj komentarz

Policja nic nie zrobi, sprawa o ustalenie miejsca pobytu dzieci jest dopiero w toku, więc ma prawo do tego aby córka u niego przebywała.Interwencje policji nic nie dały.Oboje mamy władzę rodzicielską.Drugie dziecko mamy z orzeczoną niepełnosprawnością, więc nie będzie sobie robił “kłopotu”, a trzecie ma dopiero 10 mc-y. i widzą się tylko w mojej obecności, nie pozwalam na to żeby je gdzieś zabierał.chciałam tylko wiedzieć czy jest możliwe żebym zrezygnowała na pierwsze dziecko ze świadczenia.

Praktykant Odpowiedział w 28 września 2016.
    Dodaj komentarz

Zrezgnować można zawsze, ale co to da…

Nie może Pani zrezygowac na zasadzie ze te pieniadze zamiast Pani  będa przekazywane ojcu dziecka

Pani może zrezygnowac

Ojciec dziecka musi sam złożyć wniosek i albo mu przyznaja albo nie

Prosze sie nad tym zastanowic

Pani zrezygnuje, on nie dostanie….i błedne koło

A jesli Pania nachodzi to tylko zgłaszac na policje,

Ekspert Odpowiedział w 28 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania