Hallo, gdzie są eksperci do pomocy??? Kalkulacja
Witam, urodziłam pod koniec maja. Papiery złożyłam w 2 połowie czerwca. Skomplikowany to był proces, gdyż dużo szczegółów odnośnie pracy za granicą itp. Chciałabym się dowiedzieć ile powinnam dostać pieniędzy. W końcu przyznali decyzje. W lipcu 1000 i becik, a we wrześniu dopiero 500+. Rodzinne zostało odrzucone, za bogaci jesteśmy przez te dodatkowe pieniądze 😀 Reasumując od złożenia wniosku w czerwcu powinni wypłacić wyrównianie składające się z: becikowego, 500+ i świadczenia wychowawczego 1000. Rozumiem, że miesiąc później liczą np wypłacane we wrześniu za miesiąc poprzedni tak? Bardzo proszę o pomoc. Ile mi się należy, później porównam sobie z tym co dostałam, pozdrawiam serdecznie 🙂 To moje pierwsze dziecko dodam.
Nie podaje Pani swojej sytuacji dochodowej sprzed urodzenia dziecka, ani ojca dziecka a to moze miec wpływ na swiadczenia
1.rodzinne – odrzucono ze wzgledu na dochody ( czyli jakies jednak były)
2 .becikowe -jednorazowe -1000 zł
3.rodzicielskie – przez 52 tygodnie po 1000 zł miesiecznie )
4.500 plus – zalezy od dochodów. nie znajac moge teoretyzowac ze nalezy sie od czerwca
Wszystkie świadczenia są wypłacane do końca miesiaca za jaki się należa. – czyli np do 30,09 za wrzesien ( pomijam becikowe które jest jednorazowe)
Złożenie wniosku po 10 dniu danego miesiaca powoduje ze termin na wypłate świadczenia zostaje wydłużony do konca nastepnego miesiaca po złożeniu wniosku
czyli np wniosek złozony 12,06 – wypłata swiadczenia do konca lipca
świadczenie 500 plus złożone przed 02,07,2016 roku- termin na rozpatrzenie i wypłate środków do 3 miesiecy
terminy liczą się od daty złożenia kompletnego wniosku wraz z wszystkimi wymaganymi dokumentami
A przybliżyaby Pani jeszcze tak spekulując ile mogłabym dostać? Pozytywna decyzja w lipcu o beciku i rodzicielskim(1000), a dopiero we wrześniu 500+ decyzja. Przypomnę, że urodziłam pod koniec maja, a w drugiej połowie czerwca złożyłam papiery. Ojciec zarabia krajową, także było to zbędne w poście powyżej.