Podwyżka plus zmiana miejsca zamieszkania

Witam wszystkich,

Mam następujące pytanie. Sprawa wygląda w ten sposób, że w lipcu dostałem podwyżkę z 2000 zł na 2100 zł (+357 zł premii uznaniowej w sierpniu, premia została mi przyznana jednorazowo pierwszy raz odkąd pracuje w danej firmie i raczej więcej takich niespodzianek się nie spodziewam )  do tego zmieniamy z żoną i synem miejsce zamieszkania. W  gminie w której do tej pory pobieraliśmy świadczenie 500+ odmówiono nam wypłat od października co jest oczywiście dla mnie zrozumiałe. Żona była dzisiaj złożyć wniosek w placówce odpowiedniej do nowego miejsca zamieszkania i pani, która ją obsługiwała powiedziała że przekroczymy dochód ponieważ oni teraz będą brać pod uwagę tylko dochód za pierwszy pełny miesiąc po podwyżce czyli sierpień, w którym zarobiłem 2457 zł. Czy pani w ośrodku miała rację? Czy przez tą premię mogę stracić prawo do świadczeń 500+?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Praktykant Dodał pytanie w 29 września 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

nie, nie miala racji

.jezeli nie zmienił Pan Pracy to podwyzka nie liczy sie jako dochód uzyskany.

chyba ze ma Pan nowa umowe o prace od lipca.

Ekspert Odpowiedział w 29 września 2016.
    Dodaj komentarz

Tak jak napisała wiolam! Jeżeli nie było zmiany pracy to nie można brać dochodu za sierpień.

Ekspert Odpowiedział w 30 września 2016.
    Dodaj komentarz

Tzn. praca się nie zmieniła ale od lipca mam nową umowę o pracę ponieważ poprzednia  kończyła mi się  15 lipca.  Czy to ma jakiś wpływ?

Praktykant Odpowiedział w 30 września 2016.
    Dodaj komentarz

A jest ciągłość zatrudnienia? to znaczy poprzednia umowa do 15 lipca?  może była zmiana nazwy firmy, albo forma zatrudnienia?

Ekspert Odpowiedział w 30 września 2016.
    Dodaj komentarz

Tak jest ciągłość,  poprzednia umowa była do 15 lipca. Ciągle pracuję w tej samej firmie , ale niestety zmieniliśmy nazwę na początku lipca.

Dodaj komentarz

Firma zmieniła tylko drugi człon nazwy.

Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania