500+ na pierwsze dziecko – czy przysługuje?

Witam, urodziłam pierwsze dziecko 19.09.16. Nasz dochód w tym roku wynosi ok 2250 miesiecznie. Mąż prowadzi działalnosc i ma strate od zeszłego roku (czyli brak dochodu) a mój dochod to 2050 z umowy o prace + 200 zł wynajem nieruchomossci,

W 2015 miałam dwie prace i dochód przekraczał 800 zł na osobe. Od tego miesiąca mamy poniżej 800 zł wliczajac w to dziecko. Czy w takim przypadku nalezy sie 500+ czy trzeba poczekac do stycznia zeby liczony był dochod za 2016?

Praktykant Dodał pytanie w 2 października 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

rokiem bazowym do wrzesnia 2017 roku, jest rok 2014

czy maz w 2014 roku tez prowadził ta działalność?

czy praca w której Pani nadal pracuje jest kontynuacja od 2014 roku, czy rozpoczela ja Pani pozniej

Ekspert Odpowiedział w 3 października 2016.
    Dodaj komentarz

Mąż w 2014 prowadzil ta sama działalnosci ale również miał strate (brak dochodu). Ja pracuje w tej samej pracy od 2008 r. Jednak w 2014 i w 2015 mój dochód (musiałabym dokładnie policzyc) był ok 2500 “na reke” z pracy na umowe o prace + UMOWA ZLECENIE ktorej nie wykonuje od czerwca 2015.

Czy skladając wnisek w październiku lub czekając do stycznia 2017 zmienie sie okres za ktory liczyc sie dochód?

Za cały rok 2016 nasze dochody nie przekraczaja 800 zł (“na reke”) na osobe.

W jaki sposob starac sie o 500+ ?

W firmie gdzie miałam UZ mga wystawic zaswiadczenie ze utraciłam dochod ale co z reszta? Z pit-a wyjdzie mi wiecej. Faktycznie i praktycznie mamy na ten rok dochod ponizej 800 zł na osobe

Praktykant Odpowiedział w 3 października 2016.
    Dodaj komentarz

ok. maz nie ma dochodu

Pani dochód z roku 2014 ( z tej pracy którą Pani kontynuuje)   dzielony na 12 miesiecy i na 3 osoby =  ile wyjdzie na osobe

Z pita wyjdzie wiecej bo jest tam ujety dochód ze zlecenia, ale ponieważ jest utracony, nie bedzie brany pod uwagę przy wyliczaniu dochodu na osobe

Bedzie sie liczył tylko z tego jednego, trwającego nadal stosunku pracy ( z umowy o prace), , czyli jesli nie zarabiała Pani z tego tytułu wiecej niż 2400 na reke , bedzie ok

Dochody z roku 2016 beda brane pod uwage dopiero w nowym okresie zasilkowym tj od 10.2017 do 09.2018

Nieruchomośc, jesli była wynajmowana w 2014 roku,to  dochód z najmu bedzie doliczony, jesli  po to dopiero w nastepnym okresie zasiłkowym

Ekspert Odpowiedział w 3 października 2016.
    Dodaj komentarz

Wyliczyłam dochod z umowy o prace – średnia z przelewów (nie moge znaleźć pita 🙂 wynosi poniżej 2400.

Prosze jeszcze o informacje jak wyglada zaświadczenie o utraconym dochodzie? To mają wystawić kadry tej firmy w której pracowałam na zlecenie?

Praktykant Odpowiedział w 3 października 2016.
    Dodaj komentarz

teoretycznie powinno wystarczyc oswiadczenie,

jednak jezeli ma Pani jakikolwiek dokument potwierdzajacy fakt zakonczenia tamtej umowy zlecenie z pewnoscia bedzie to na Plus.

nie musi to byc o utraconym dochodzie tylko o fakcie zakonczenia tej umowy, co jest adekwatne do faktu utraty dochodu

Ekspert Odpowiedział w 5 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania