Dochód utracony i uzysany

Witam,

mam dziwną sytuację, której sam nie potrafię zrozumieć i mam wrażenie, że urzędnicy po prostu robią pod górkę, niekoniecznie zgodnie z prawem.

Otóż:

w dniu złożenia wniosku mój dochód wynosił 1350 (okres próbny), żony 0 zł. Bez zastanowienia wiadomo, że nam przyznali.

W lipcu żona została zatrudniona umowa-zlecenie, ale cały lipiec i sierpień dochód nadal był 0, bo to szkoła językowa – w wakacje nie było lekcji. Lipiec i sierpień również dostaliśmy.

Zaczęło się od roku szkolnego, czyli września.

Mój dochód obniżył się o połowę (przedłużona umowa na 1/2 etatu).

Żona uzyskała dochód (a w zasadzie dopieo uzyska w dniu płacy).

Jednak gmina uznała, że za wrzesień JUŻ profilaktycznie nam się nie należy, bo jakieś dochody są i trzeba okazać się zaświadczeniem o przepracowanym pierwszym miesiącu. W dodatku za październik od razu też zapowiedziała wymagane zaświadczenie i tak ma być co miesiąc “bo coś się może zmienić i się nie będzie należeć”.

I oto moje pytania:

Czy naprawdę co miesiąc trzeba okazywać się zaświadczeniem? W szkole są miesiące pełne, ale też połowiczne – np. w październiku i listopadzie lekcji jest dużo. W grudniu i lutym już jest ich mało.

Czy świadczenie będzie przyznawane i zabierane jeśli dochód będzie raz wystarczający raz będzie przekraczał?

Czy obniżenie się dochodu o połowę przez zatrudnienie na połowę etatu nie jest brane pod uwagę? Panie twierdzą, że to nie ma znaczenia, bo liczy się tylko i wyłącznie pierwszy miesiąc.

Dziwne? Dla mnie nawet bardzo.

Bardzo proszę o odpowiedź – dodam, że Pani w gminie jest rzecz jasna młodą osobą, wprowadzoną przez mamę i mota się niemiłosiernie (wcześniej wiele pomyłek, poprawek) i doradza jej inna starsza niemiła Pani odnośnie spraw socjalnych.

Pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 3 października 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

jesli chodzi o Pana- prawda , obniżenie wymiaru czasu pracy nie jest utrata dochodu ( wg ustawy), pomimo ze zarabia Pan mniej

jesli chodzi o Żone,- powinna przedstawić zaświadczenie o dochodach za drugi przepracowany miesiąc

Czy umowa- zlecenie żony jest zawarta na czas okreslony,czy nieokreslony. czy jest podpisywana co miesiac- Bo to w tym przypadku ma duże znaczenie

Jest tam wynagrodzenie godzinowe podane?

Ekspert Odpowiedział w 3 października 2016.
    Dodaj komentarz

Witam, mam podobną sytuację. Pracuje w szkole, mąż bez pracy, jedno dziecko. Dostałam 500+ za wrzesień, wniosek złożyłam w sierpniu bo od 6 sierpnia byłam bez pracy. 1 września podjęłam pracę ale dochód 1800 zł, w Październiku zarobiłam 2480 zł bo miałam nadgodziny. W następnych miesiącach już tych nadgodzin nie będzie więc zarobki spadną. Jak w tej sytuacji  powinna być rozpatrzona moja sprawa? rozumiem, że w październiku przekroczyłam o 80zł i mi uchylą,a jeśli w następnych miesiącach będę mniej zarabiać to mam złożyć nowy wniosek?

Praktykant Odpowiedział w 3 października 2016.
    Dodaj komentarz

Umowa jest na czas określony.

Stawki są godzinowe – jest ich co najmniej kilka. Jakie ma to znaczenie?

Jesli w drugim przepracowanym miesiacu nie przekroczy (lub przekroczy), to swiadczenie przysluguje do nastepnego okresu (lub nie przysluguje wcale)?

Praktykant Odpowiedział w 5 października 2016.
    Dodaj komentarz

ma znaczenie bo jesli jest na czas okreslony, to owszem urząd ma prawo wymagac zaswiadczenia o zarobkach ale tylko za drugi miesiac i on bedzie stanowił podstawe do obliczenia dochodu

profilaktycznie nie ma prawa zabrac bo podstawa do zmiany decyzj jest zaswiadczenie, wiec w przypadku przekroczenia progu, swiadczenie zostaje zabrane od miesiaca nastepujacego po miesiacu uzyskania dochodu ( art 18 pkt 6)

Ekspert Odpowiedział w 5 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania