Dochód utracony i uzysany
Witam,
mam dziwną sytuację, której sam nie potrafię zrozumieć i mam wrażenie, że urzędnicy po prostu robią pod górkę, niekoniecznie zgodnie z prawem.
Otóż:
w dniu złożenia wniosku mój dochód wynosił 1350 (okres próbny), żony 0 zł. Bez zastanowienia wiadomo, że nam przyznali.
W lipcu żona została zatrudniona umowa-zlecenie, ale cały lipiec i sierpień dochód nadal był 0, bo to szkoła językowa – w wakacje nie było lekcji. Lipiec i sierpień również dostaliśmy.
Zaczęło się od roku szkolnego, czyli września.
Mój dochód obniżył się o połowę (przedłużona umowa na 1/2 etatu).
Żona uzyskała dochód (a w zasadzie dopieo uzyska w dniu płacy).
Jednak gmina uznała, że za wrzesień JUŻ profilaktycznie nam się nie należy, bo jakieś dochody są i trzeba okazać się zaświadczeniem o przepracowanym pierwszym miesiącu. W dodatku za październik od razu też zapowiedziała wymagane zaświadczenie i tak ma być co miesiąc “bo coś się może zmienić i się nie będzie należeć”.
I oto moje pytania:
Czy naprawdę co miesiąc trzeba okazywać się zaświadczeniem? W szkole są miesiące pełne, ale też połowiczne – np. w październiku i listopadzie lekcji jest dużo. W grudniu i lutym już jest ich mało.
Czy świadczenie będzie przyznawane i zabierane jeśli dochód będzie raz wystarczający raz będzie przekraczał?
Czy obniżenie się dochodu o połowę przez zatrudnienie na połowę etatu nie jest brane pod uwagę? Panie twierdzą, że to nie ma znaczenia, bo liczy się tylko i wyłącznie pierwszy miesiąc.
Dziwne? Dla mnie nawet bardzo.
Bardzo proszę o odpowiedź – dodam, że Pani w gminie jest rzecz jasna młodą osobą, wprowadzoną przez mamę i mota się niemiłosiernie (wcześniej wiele pomyłek, poprawek) i doradza jej inna starsza niemiła Pani odnośnie spraw socjalnych.
Pozdrawiam
jesli chodzi o Pana- prawda , obniżenie wymiaru czasu pracy nie jest utrata dochodu ( wg ustawy), pomimo ze zarabia Pan mniej
jesli chodzi o Żone,- powinna przedstawić zaświadczenie o dochodach za drugi przepracowany miesiąc
Czy umowa- zlecenie żony jest zawarta na czas okreslony,czy nieokreslony. czy jest podpisywana co miesiac- Bo to w tym przypadku ma duże znaczenie
Jest tam wynagrodzenie godzinowe podane?
Witam, mam podobną sytuację. Pracuje w szkole, mąż bez pracy, jedno dziecko. Dostałam 500+ za wrzesień, wniosek złożyłam w sierpniu bo od 6 sierpnia byłam bez pracy. 1 września podjęłam pracę ale dochód 1800 zł, w Październiku zarobiłam 2480 zł bo miałam nadgodziny. W następnych miesiącach już tych nadgodzin nie będzie więc zarobki spadną. Jak w tej sytuacji powinna być rozpatrzona moja sprawa? rozumiem, że w październiku przekroczyłam o 80zł i mi uchylą,a jeśli w następnych miesiącach będę mniej zarabiać to mam złożyć nowy wniosek?
Umowa jest na czas określony.
Stawki są godzinowe – jest ich co najmniej kilka. Jakie ma to znaczenie?
Jesli w drugim przepracowanym miesiacu nie przekroczy (lub przekroczy), to swiadczenie przysluguje do nastepnego okresu (lub nie przysluguje wcale)?
ma znaczenie bo jesli jest na czas okreslony, to owszem urząd ma prawo wymagac zaswiadczenia o zarobkach ale tylko za drugi miesiac i on bedzie stanowił podstawe do obliczenia dochodu
profilaktycznie nie ma prawa zabrac bo podstawa do zmiany decyzj jest zaswiadczenie, wiec w przypadku przekroczenia progu, swiadczenie zostaje zabrane od miesiaca nastepujacego po miesiacu uzyskania dochodu ( art 18 pkt 6)