500+ na pierwsze dziecko

Witam,

W 2014 roku nie miałam żadnego dochodu, pracował tylko mąż. Rozpoczęłam pracę w marcu 2015 roku, w marcu 2016 roku pracę zmieniłam. Poinformowano mnie, że pomimo tego, iż w 2014 roku nie miałam żadnego dochodu, nie należy mi się 500+ na pierwsze dziecko. Jak liczony jest właściwie dochód? Mąż zarabia 1800zł brutto, ja mam 3500 zł brutto. Czy rzeczywiście nam się nie należy? Znajoma chwali się, że dostaje na troje dzieci a razem z mężem mają wyższy dochód niż my. Proszę o odpowiedź. Dziękuję.

Praktykant Dodał pytanie w 3 października 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Ze względu na to, że w 2014 Pani nie pracowała i potem jeszcze zmieniła pracę to brane są pod uwagę dochody za kwiecień 2016. W przypadku męża jeśli nie zmieniał pracy od 2014 to brane są dochody właśnie za 2014.  Dochody netto kształtują się więc mniej więcej: mąż ok. 1320zł + Pani ok. 2500zł = 3820zł. Nie wiem ile w Pani rodzinie jest dzieci, ale jeśli tylko jedno czy nawet dwoje to i tak przekraczacie próg dochodowy, żeby otrzymać świadczenie na wszystkie dzieci. Proszę nie sugerować sie sytuacją znajomych. Każdy przypadek jest rozpatrywany oddzielnie i na decyzję końcową składa sie kilka czynników. Rokiem bazowym jest rok 2014 ale z uwzględnieniem utraty/uzyskania dochodu do dnia dzisiejszego. Niewykluczone też że znajomi trochę “podkoloryzowali” swoje dochody. Moze co innego mają na umowie, co innego dostają do ręki.

Profesor Odpowiedział w 3 października 2016.
    Dodaj komentarz

Dokładnie tak jak napisała Katarzyna1985.

Ekspert Odpowiedział w 4 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania