500+ a zmiana sytuacji finansowej
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie mojego wniosku.
Pod koniec czerwca br. złożyłam wniosek o świadczenie 500+ na pierwsze dziecko w związku z utratą mojego dochodu (przeszłam od lipca na urlop wychowawczy) – uzyskałam odpowiedź odmowną, od której się odwołałam, gdyż mój dochód na osobę nie przekraczał wówczas 800zł.
W między czasie zmieniła się moja sytuacja finansowa. W sierpniu okazało się, że jestem w drugiej ciąży, więc przerwałam urlop wychowawczy i przeszłam na L4.
16.10.br dostałam odpowiedź o przyznaniu mi świadczenia, wraz z informacją, że 26.10 zostaną mi przelane środki, z wyrównaniem od lipca. Udałam się więc do GOPS-u zgłosić fakt, że zmieniła się moja sytuacja. Otrzymałam od Pani w biurze, informację, że w takim wypadku wypłata świadczenia (łącznie w lipcowym) zostanie mi wstrzymana, a wniosek musi zostać ponownie – po raz trzeci – rozpatrzony.
Moje pytanie brzmi, czy rzeczywiście świadczenie za wszystkie miesiące, poprzedzające zmianę mojej sytuacji finansowej, powinny mi zostać wstrzymane?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
decyzja która pani otrzymała dotyczyła okresu lipiec, sierpien, wrzesien i (lub) pazdziernik
Pani przeszła na L-4 w sierpniu, i wtedy powinna to Pani zgłosic-
Teraz Urzad musi od nowa rozpatrzyc pani dochody i wydac decyzje czy i za jaki okres przysługuje świadczenie