Umowy śmieciowe- dochód utracony
Chciałabym dowiedzieć się w jaki sposób obliczany jest dochód na osobę w rodzinie w przypadku gdy dochód jednego z rodziców w ubiegłym roku składał się jedynie z umów zlecenia bądź o dzieło, któe zostały już zrealziowane i zakończone w tamtym roku. Czy w takim wypadku dochody te będą uznawane za dochód utracony w tym roku? Jakie dokumenty należy przedstawić aby to poświadczyć? Czy jeżeli w tym roku zostało zawartych kilka nowych umów zlecenia to je natomiast wliczamy do dochodu uzskanego?
Kolejne pytanie dotyczny świadczenia rodzicielskiego, rozumiem, że ono będzie doliczone do naszego dochodu jeśli zacznę otrzymywać je w tym roku? Bardzo proszę o szczegółwe informacje w jaki sposób sporządzić wniosek w programie 500+ w naszej sytuacji?
Podsumowując : jesteśmy rodziną 2 rodziców i 1 dziecko.
Mój partner w tamtym roku uzyskiwał dochody tylko z tzw. umów śmieciowych, któe zostały już zrealizowane i zakończone, ja miałam tylko 1 taką umowę. Dochód w przeliczeniu na 3 osoby biorąc pod uwagę rok 2015 wynosi ok 650zł na osobę czyli teoretycznie mieścimy się w progu do wypłaty na 1 dziecko.
W tym roku jednak ja jako bezrobotna matka będę składać wniosek o świadczenie rodzicielskie czyli 1000zł co miesiąc przez rok a mój partner podpisał i zrealizował kilka umów zlecenie na łączna kwotę ok 2000zł.
Po pierwsze, przy obliczaniu progu dochodowego pod uwagę są brane dochody z 2014 roku. Nie ma znaczenia czy owe dochody były uzyskane na podstawie umowy zlecenia czy umowy o pracę. Te dochody można uznać za utracone tylko jeżeli jesteście państwo zarejestrowani jako bezrobotni, wystarczy przedstawić decyzję z Urzędu Pracy.
Tak, świadczenie rodzicielskie będzie traktowane jako dochód uzyskany.
Z tego co rozumiem, pani jako bezrobotna bez problemu zaświadczy utracenie dochodu z 2014 roku i uzyskanie świadczenia rodzicielskiego, natomiast dochody męża będą pozostawione bez zmian.